Štab za vanredne situacije: Nema pacijenata sa simptomima virusa korona, karantin ipak spreman

U Doboju nema zaraženih niti lica sa simptomima virusa korona, preduzete su sve mjere iz naredbe Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i lokalni Štab za vanredne situacije informisaće građane o daljim mjerama, zaključeno je na današnjoj sjednici tog štaba.

Predsjednik Štaba za vanredne situacije Boris Jerinić rekao je da je Gradska uprava već preduzela neophodne aktivnosti, da su Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo, Dom zdravlja Doboj i Bolnica “Sveti apostol Luka” pripremili izolacioni prostor u slučaju pojave oboljelih.

- Nema mjesta panici, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Svjetska zdravstvena organizacija prate situaciju i jedini su relevantni da daju instrukcije - izjavio je Jerinić novinarima.

On je naveo da je vanredna sjednica Štaba održana kako bi se članovi upoznali o naredbi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske koja je upućena lokalnim zajednicama.

Jerinić je rekao da će građani putem medija biti obaviješteni o daljim mjerama kako bi se preduprijedila pojava nepotrebne panike.

Direktor Regionalnog centra Doboj Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Đurđević istakao je da nema mjesta bilo kakvoj panici, te da nema zabrane kretanja ni trgovine.

- U toku je sanitarni nadzor svih mogućnosti pojave virusa korona i utvrđivanje mjera da se spriječi njegovo širenje - dodao je Đurđević.

Direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević rekao je da je ova ustanova uradila sve preventivne mjere i da nema pojačnog dolaska pacijenata sa sumnjama na ovo oboljenje.

- Bilo je nekoliko slučajeva ljudi koji su doputovali iz Italije i oni su veoma savjesno postupili i javili se u zdravstvenu ustanovu - izjavio je Kovačević i istakao da je preporuka da pacijenti ne dolaze direktno u Dom zdravlja, već da se prijave na brojeve telefona 066/808-895 i 066/812-786, koji su otvoreni 24 časa.

Zamjenik direktora Bolnice “Sveti apostol Luka” Siniša Marić rekao je da je situacija u bolnici uobičajena i nema pojačanog priliva pacijenata.

(IZVOR: RTV Doboj)