Slovenija zabranila zalijevanje javnih zelenih površina, tuširanje na plaži…

Zbog dugotrajne suše i kao zadnju mjeru pred još strožu redukciju vode, opštine na slovenskoj obali od utorka su zabranile zalijevanje javnih zelenih površina, onemogućile tuširanje na plažama, te preduzele niz drugih sličnih mjera kako bi se potrošnja smanjila.

Gradonačelnici četiriju priobalnih slovenskih opština od kojih je najveća opština Koper, objavili su da je trenutno stanje rezervi vode kritično i slično stanju koje se u godinama s uobičajenom količinom padavina pojavljuje tek krajem jula.

Zbog toga su do daljnje obavijesti odlučile zatvoriti sve sisteme za natapanje zelenih javnih površina, na svim plažama su isključeni tuševi, kao i fontane i česme na javnim mjestima. Od danas se zabranjuje i zalijevanje privatnih vrtova i pranje automobila, a automobile mogu prati samo one autopraonice koje koriste recikliranu vodu.

Isto tako, komunalnim službama određeno je da smanje količinu vode za zalijevanje drveća i javnih površina pod cvijećem, dok su u javnim toaletima postavljena upozorenja s pozivima na štednju vode.

Isto tako, zabranjeno je i pranje dvorišta i punjenje bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smještajem pozivaju se da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da vodu štede.

Kako prenose slovenski mediji, ovako dugotrajna suša na tom području ne pamti se od 2012. godine, kad je stanje takođe bilo pred veću redukciju koja se izbjegla, a stanje s vodosnabdjevanjem u dijelu Slovenije gdje se stanovništvo stalno povećava i u koje dolazi mnogo domaćih i stranih turista nije se bitno popravilo.

Vlasti upozoravaju da je zadnjih mjeseci izuzetna suša na području vodovoda Rižana kojim se snabdjeva veći dio slovenske obale, te da je sadašnja razina količina vode koja se dobiva iz kraškog vodovoda Sežana, te uvozi iz Istarskog vodovoda u hrvatskoj Istri, “na gornjoj razini kapaciteta”.

Veće nestašice vode moći će se izbjeći samo dosljednim pridržavanjem navedenih mjera i uz što veću štednju, upozorile su opštinske vlasti u obalnom dijelu Slovenije, prenosi Hina.

ba.n1info.com

Tagovi: