Tarevci: „Slikamo zajedno, živimo zajedno“

Izložbom umjetničkih slika i fotografija, organizovanom na otvorenom prostoru u Mjesnoj zajednici Tarevci, ozvaničen je završetak projekta pod nazivom „Slikamo zajedno, živimo zajedno“, koji je istovremeno realizovan u tri mjesne zajednice: Tolisa i Tarevci u opštini Modriča i Vojskova u opštini Odžak.

„Riječ je o jednoj značajnoj aktivnosti, koja je realizovana u okviru velikog projekta PRO Budućnost, koji finansira USAID, a implementira CRS sa nizom partnera u Bosni i Hercegovini. Na kraju smo druge godine projekta, čija je realizacija planirana i naredne tri godine. U prvom ciklusu učestvovalo je 30 opština, odnosno 15 parova, a već u drugom ciklusu učestvuje 70 opština. Par opštine Modriča u prvom ciklusu je bila opština Gradačac i uz par - opštine Doboj i Maglaj, povukli smo najviše sredstava, jer smo realizovali najveći broj projekata i na to smo izuzetno ponosni“, istakao je Mustafa Mustajbegović u ime nosioca projektnih aktivnosti Udruženja građana „4T“ Tarevci. On je takođe pojasnio da mjesne zajednice, koje su učesnici projekta obišli, fotografisali i oslikali nisu slučajno odabrane. „Sva tri lokaliteta imaju nešto po čemu su prepoznatljivi, a o tome malo znamo. Iz Vojskove potiče umjetnik koji je napravio replike kostelske grnčarije i to od ebanovine stare 3.000-4.000 godina. U Tolisi i danas postoji objekat Ruske banje, a u Tarevcima je nekada bila kovačnica novca. Sve su to priče iz naše dalje zajedničke prošlosti, koje nas povezuju baš kao i zajednička budućnost. Namjera je bila da i sa tim pričama upoznamo učesnike projekta“, dodao je Mustajbegović.

Projektmenadžer Adela Mulić je pojasnila da su u projektu učestvovali učenici, studenti, zaposleni, pa čak i penzioneri, te da su iste aktivnosti provedene u sve tri mjesne zajednice.

„Bila su to zanimljiva druženja. Mladi su obilazili i fotografisali različite lokalitete i objekte, a slikari su ih oslikali na osnovu njihovih fotografija. Imali smo tri umjetnika koji su slikali ugljem na hameru, uljem i akrilom na platnu i izložili smo devet njihovih slika. Takođe, odabrali smo najuspješnije fotografije, koje smo prikazali široj javnosti u okviru 12. sajma ruralnog stvaralaštva u Tarevcima“ pojasnila je Mulićeva.

Istovremeno, ona je ukazala na cilj projekta, a to je da se mladi međusobno upoznaju, zbližavaju, stiču nova iskustva i edukuju o svojoj okolini i prošlosti, te da na temelju toga zajednički grade bolju budućnost.

Radio Modriča