Skupštinska većina odbila Radulovićeve prijedloge

Prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine Modriča ostavila je gorak ukus u ustima onih građana Modriče koji su glasali za promjene s obzirom da je skupštinska većina, na suprotnoj strani od načelnika, odbila sve njegove prijedloge i time pokazala da slijedi izuzetno neizvjestan politički period prepun prepucavanja pozicije i opozicije.

Naime, nakon što prijedlog načelnika opštine Jovice Radulovića, da se za njegovog zamjenika imenuje Mladen Milotić, nije usvojen, isto, su prošli i njegovi prijedlozi za vršioce dužnosti ukupno pet odjeljenja u opštinskoj upravi i to Odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu i opšte poslove- Jovan Mišić, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti- Tamara Evđić, Odjeljenje za finansije- Borislav Gvozden i Odjeljenje za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju- Srđan Jovanović .

Siniša Nikić, nezavisni odbornik NPS-a je na sjednici rekao da lično nema ništa protiv predloženih kandidata, ali da je u dosadašnjoj praksi načelnik opštine pozivao sve političke subjekte na konsultacije, i kako je to ovog puta izostalo, te da oni kao klub nisu dobili nijedan poziv za službeni sastanak ili poziv na tu temu, to je ralog zbog kojeg su bili uzdržani po pitanju glasanja na ovu temu.

Dejan Stojanović, odbornik SNSD-a, složio se sa odbornikom Sinišom Nikićem da trebaju svi zajedno da sjednu i traže rješenje za sva pitanja napretka ove lokalne zajednice, ali ostalo je nejasno da li je zajednički sastanak bila ili ipak nije bila praksa bivšeg načelnika, s obzirom na pomalo kontradiktornu izjavu odbornika Stojanovića da bi se zajedničkim sastankom „napravio politički iskorak“ i da bi to bio „jedinstven slučaj u Republici Srpskoj“ da svi odbornici zajedno sjednu i rade na rješavanju važnih projekata u ovoj opštini.

Sa druge strane, odbornik PDP-a, Milutin Popović, kojem je ovo peti uzastopni mandat u Skupštini opštine Modriča, tvrdi da nije tačna izjava odbornika Nikića, odnosno da nije tačno da su sve političke stranke u prošlosti pozivane na zajednički sastanak.

„Najmanje 20 godina nikada nisu pozivane sve stranke na konsultacije. Ja sam  sticajem okolnosti bio tada odbornik i rekao bih da me sjećanje dobro služi. To je samo razgovor za izgovor, jer očigledno je da iza toga stoji jedna politika i pristup u vezi sa tim i da to nema veze sa pozivima na sastanke“, rekao je Popović.

 On je dodao da će biti jako otežano raditi u skupštini ukoliko svi ostanu na istim pozicijama.

„Načelnik ima svoja ovlaštenja i skupština mu to ne može oduzeti. Zakon je jasno definisao nadležnosti skupštine i nadležnosti načelnika, e sada da li će neko mjenjati zakone, to ne znam. Što se tiče sjednice juče, može postojati nezadovoljstvo zbog neprihvaćenih prijedloga, međutim mi moramo priznati da skupština ima potpuno pravo da ne izglasa nešto. Činjenica je da je sama sjednica prošla korektno, ali da će biti otežano, biće“, dodao je Popović.

Jovica Radulović kaže i da je ovakvo glasanje opozicije rezultat i da će narod o ovome dati svoj sud.

„Apsolutno sam spreman na ovo što je skupština izglasala. Ja ću rukovoditi opštinom onako kako je to Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno statut opštine naložio načelniku, predlagati i dalje ovoj skupštini sva ona rješenja za koja sam se zalagao u predizornom periodu i očekujem da u narednom periodu naiđem na razumijevanje većine“, rekao je Radulović.

Skupština opštine Modriča ima 27 odbornika, 8 odbornika SDS, 6 odbornika SNSD, 5 nezavisnih odbornika NPS, 3 odbornika SP, 2 odbornika PDP, 2 odbornika SPS i 1 odbornik SDA.

Dajana Ilić

Tagovi: