Šeranić: Ko bude kršio izlolaciju, ide u karantin sa policijskim nadzorom

Svako ko bude kršio izlolaciju, ide u karantin sa policijskim nadzorom, rekao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Alen Šeranić.

- Komunalna policija danas je kontrolisala 1.947 lica, kod 27 je utvrđeno da su prekršili mjere izolacije. Do sada su nadgledana 8.032 lica kojima su izdate ove mjere, a prekšile su ih 102 osobe - rekao je Šeranić.

On je dodao da rezultati testiranja obavljenih juče i danas pokazuju da je 31 osoba pozitivna na korona virus, a uzeto je 118 uzoraka.

- Od ukupnog broja testiranih, pet je iz Brčko Distrikta. Ukupno 19 pozitivnih osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, tri iz Kneževa, dvije iz Bijeljine, jedna iz Modriče, jedna iz Prnjavora i jedna iz Kozarske Dubice. Riječ je o 19 muškaraca i 12 žena - rekao je Šeranić.

Trenutno je u RS 90 osoba sa potvrđenim korona virusom. U Kliničkom centru je smješteno 14 osoba, a ostali imaju srednju ili blagu klinički sliku.

Šeranić dodaje da u poređeni sa prethodnim danima ove sedmice, procenat pozitivnih se blago smanjio.

Kod jednog ljekara je utvrđen koronavirus, ali nije zaražen niko od kolega, koji su s njim bili u kontaktu, rekao je Šeranić.

Kao glavni problem navodi to što osobe koje dođu na testiranje ne daju tačne i potpune informacije, što otežava praćenje situacije i sprečavanje širenja virusa.

- Oni koji dođu na nalaze moraju dati tačne podatke da bi se moglo ograničiti prenošenje virusa - ponovio je Šeranić.

Napomenuo je da će apoteke ubuduće raditi od 8 do 18 časova, a vikendom od 8 do 13 časova, s tim što će stalnon raditi dežurne apoteke.

Šeranić je dodao da je nabavljeno 12 respiratora, od čega se 11 odnosi za UKC RS, a jedan ide u Bijeljinu.

U Republici Srpskoj pod nadzorom je 13.763, dok je on okončan kod 479 osoba.

Ž. J.

Tagovi: