Saopšteni prvi kandidati za Oskare

Objavljeni su prvi kandidati za predstojećeg Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

U pitanju su švajcarska romantična drama "Parče neba" i irska drama "Tiha devojčica". Oba filma su već nagrađivana na prestižnim filmskim festivalima, uključujući i onaj u Berlinu.

U centru prvog filma nalazi se Ana, mlada žena koja živi u zabačenom alpskom selu i pokušava da se nosi sa nepredvidivim ponašanjem svog muža nakon što mu ljekari dijagnostikuju tumor na mozgu.

Radnja drugog filma takođe se dešava na selu, u ruralnoj Irskoj, 1981. godine. Tiha, zanemarena djevojčica poslata je iz svoje disfunkcionalne porodice da provede ljeto kod dalekih rođaka. Ona se potpuno otvara u novom okruženju, ali u novoj kući u kojoj ne treba biti tajni, ona otkriva jednu... Film je skoro u potpunosti ispričan na irskom ili gelskom jeziku.

Filmovi koji su u konkurenciji za ovog "Oskara" moraju biti u distribuciji u svojim zemljama između 01.01. i 30.11. ove godine. Krajnji rok za prijavu filmova jeste 03.10. ove godine. Filmovi koji se nađu u užoj konkurenciji biće saopšteni 21.12, a "pet izabranih" 24.01. 2021. godine. Dodela 95. po redu "Oskara" biće 12.03.2023. godine.

nezavisne.com

Tagovi: