Romi u Modriči neodlučni za koga da glasaju: "Odlazak Krekića nas je sve razočarao"

Ekipa portala MojaModriča.info obišla je predstavnike romske zajednice u Modriči i provjerila njihova očekivanja u vezi sa predstojećim lokalnim izborima i potencijalnim kandidatima za novog načelnika opštine. Glavni zaključak jeste sveopšti žal za sada već bivšim predsjednikom modričkog SNSD-a Mladenom Krekićem.

Naime, Rome je iznenadila i razočarala činjenica da Krekić nakon punih 16 godina vladavine više neće biti u trci za načelnika opštine. Romi kažu kako nisu sigurni kome će pokloniti svoje povjerenje 15. novembra. Niko od kandidata za načelnike ih još nije posjetio i ne znaju čemu da se nadaju.

Ulaz u romsko naselje (Foto: Marko Ilić)

Na pitanje čime ih je Mladen Krekić toliko zadužio, odgovaraju da su 26 izgrađenih kuća, asfaltiranje ulica i rješavanje svakodnevnih problema ove zajednice bili dovoljan razlog da mu vjeruju tolike godine.

FERHATOVIĆ: KREKIĆ NAS NIKADA NIJE ODBIO

Predstavnik romske zajednice u Modriči Sabir Ferhatović kaže da je ostalo još neriješenog posla koje im je odlazeći načelnik obećao završiti, ali da sada ne zna šta će biti.

„Ostao je dio puta koji je potrebno asfaltirati. Krekić je obećao da će to završiti prije izbora. Sada ne znamo šta će biti. Ne znamo za koga ćemo glasati. Ono što znamo jeste da to treba biti osoba koja će nastaviti da brine o našoj zajednici i da nam bude dostupna u mjeri u kojoj je to bio Mladen Krekić koji nas nikad nije odbio, niti nam otkazao sastanak. Iskreno, mislim da mi više nikad nećemo imati ovakvog načelnika“, kaže Ferhatović.

Dodaje da im treba neko ko će obezbijediti mladim Romima posao i ko će nastaviti da radi na razvoju romske zajednice.

„Nebitno je da li će to biti muškarac ili žena, samo neka bude čovjek i nastavi dobro započeti posao prethodnika“, ističe naš sagovornik.

Sabir Ferhatović (Foto: Marko Ilić)

Mladi Romi sa kojima smo razgovarali potvrđuju da im je posao prioritet, ali da očekuju i dodatna ulaganja u svoje naselje.

„Naravno da želimo raditi. Vrijeđa nas kada govore da Romi ništa ne rade. Romi rade mnogo više od nekih da bi preživjeli. Izvlačimo drva da bismo se mogli grijati, a to je težak fizički posao. Mi ne sjedimo čekajući da zima dođe. Nemaju svi pare da kupe drva“, pričaju naši sagovornici i dodaju da im pored posla u ovom momentu najviše treba - kontejner.

„Mi nemamo nijedan jedini kontejner. Ovolika zajednica nema gdje da baci smeće. Skupljamo ga i nosimo u grad do prvog kontejnera. To je nešto što očekujemo da što prije bude riješeno“, ističu oni.

NAČELNICA BI MOŽDA IMALA VIŠE SLUHA ZA ROME

Ragib Fehratović iz romskog naselja Straževac naglašava da će odlazećeg načelnika teško neko drugi moći zamijeniti.

„On je puno pomogao romskoj zajednici. Nikada nas nije dijelio, niti posmatrao drugačije i to je ono što očekujemo od novog načelnika. Još puno posla je preostalo da se riješi kada je u pitanju romska zajednica i nadamo se da će novi načelnik, ko god bio, imati sluha za nas“, kaže Fehratović.

Ragib Fehratović (Foto: Marko Ilić)

Našoj omladini treba, nastavlja on, posao. Treba im osvjetljenje, jer svaka druga lampa ne radi, treba im put, kanalizacija…

„Našoj djeci trebaju knjige, jer mnogim ljudima je teško da školuju djecu, a ipak svi oni idu u školu. Tokom ovog perioda niko nam nije donio maske, a djeci trebaju maske kada idu u školu. Nije nas niko došao pitati ima li bolesnih, iako smo srećom svi zdravi“, priča za portal MojaModriča.info Ragib Fehratović.

On ističe da bi možda čak bilo bolje kada bi na čelo Modriče došla žena, jer bi žena bila osjetljivija na njihove potrebe, ali da je odluka o tome koga će romska zajednica podržati još daleko.

„Naravno da smo se raspitivali o kandidatima, ali još ne znamo šta oni nude i kakav im je plan. Samo molimo da ne razdvaja našu djecu i sve nas od ostalih građana Modriče“, zaključuje naš sagovornik.

S obzirom na to da zvanična politička kampanja još nije počela, ostaje da se vidi na koji način će kandidati za načelnika Modriče pristupiti romskoj zajednici i ko će biti osoba koja će uspjeti da zasjeni odlazećeg načelnika.

Dajana ILIĆ