Razgovarano o evropskom putu BiH

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Nikola Špirić istakao je da je već ispunjen dio poznatih 14 uslova EU, a da je za dalji rad i snažniji iskorak potrebno mnogo više unutrašnjeg dijaloga, partnerstva i međusobnog povjerenja ključnih političkih aktera u BiH.

Špirić i predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u ovom Domu Lidija Bradara razgovarali su danas sa zamjenikom generalnog sekretara za političke poslove i političkim direktorom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Enrikeom Morom Benaventom o aktuelnom trenutku evropskog puta BiH.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Sarajevu Јohan Satler, saopšteno je iz PS BiH.

Prema riječima Špirića, opredijeljenost BiH i svih političkih faktora za priključenje EU je potpuna i zajednički cilj je što prije postići kandidatski status i preći u novu fazu puta evrointegracija, što je u interesu svih građana BiH.

Benavent se osvrnuo na činjenicu da je pronađeno rješenje za lokalne izbore u Mostaru, što je pokazatelj da je moguće postići i brojne druge potrebne pomake.

On je vrijeme koje će nastupiti nakon predstojećih lokalnih izbora nazvao zlatnom šansom za puni rad na približavanju BiH evropskim integracijama, pri čemu je posebno istakao rad na stvaranju nezavisnog pravosuđa, navedeno je u saopštenju.

Bradara je istakla da, čak i kada se uspostavi politički dijalog i postigne kompromis, nerijetko problem predstavlja realizacija dogovorenog.

Ona je izrazila nadu da će nakon lokalnih izbora biti otvoren razgovor o istinskim dometima Dejtonskog sporazuma, te obnove dijaloga sa ciljem za realizaciju dogovorenih rješenja.

Tagovi: