Rasprava o kriminalu na sjednici NSRS: “Duplo manje krivičnih djela nego u FBiH”

Po 100 maraka na platu od 1. avgusta trebali bi dobiti zaposlenici javne uprave u Republici Srpskoj. Sutra će o tome raspravljati parlament. Danas u fokusu izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kaže se da brojevi vladaju svijetom – počela bi tako jedna od mudrih izreka o statistici koje se čvrsto drži ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Brojevi kažu da je zabilježen pad kriminaliteta u Republici Srpskoj za oko 2%. Ali i da je opšti stepen bezbjednosti daleko povoljniji u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine.

- U Republici Srpskoj je izvršeno duplo manje krivičnih djela u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine - konstatovao je danas Dragan Lukač.

Ili u brojevima 15.756 krivičnih djela u Federaciji Bosne i Hercegovine, a 7.062 u Republici Srpskoj.

Koeficijent rasvijetljenosti u Republici Srpskoj veći je za 21,4%. Za 60% je manje imovinskih krivičnih djela, manje je razbojništava, teških krađa pa i ubistava. 13 u Repubici Srpskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine 21.

I sva su rasvijetljena, stoji u izvještaju. Šta je sa onima iz prošlosti pitali su opozicionari, neraspoloženi za hvale na račun MUP-a.

- Šta je sa ubistvom pokojnog Davida Dragičevića, šta je sa svim onim zloupotrebama, onaj patolog je nestao. Ko su naručioci ubistva pokojnog Krunića, ko je naručilac ubistva pokojnog Milana Vukelića? - pitao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Šta je sa zvaničnicima koji završavaju u policijskim biltenima nakon učešća u tučama – pitanje je koje se takođe moglo čuti. Mediji pišu o obračunu braće državnog parlamentarca i državnog ministra sa predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina. Intersovali su se opozicionari i za imena iz kriptovanih aplikacija.

ba.n1info.com