Rasprava Evropskog parlamenta o BiH: “Moramo sankcionisati Milorada Dodika”

Evropski komesar za vanredne situacije, Janez Lenarčić, izjavio je danas da su lideri EU jasni da se BiH može dati status kandidata za članstvo u Uniji samo ako zemlja ispuni neophodne reforme.

Lenarčić je, tokom debate o izvještaju o BiH u Evropskom parlamentu, naglasio da se od BiH očekuju opipljive refrome u okviru 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija, a koja se odnose na demokratiju, funkcinalnost, vladavnu prava i javnu administraciju

BiH ima jasnu EU perspektivu kao jedinstvena i suverena zemlja, a puna funkcionalnost institucija je ključ za njen EU put – poručio je Lenarčić.

Predstavljajući izvještaj o BiH pred Evropskim parlamentom, zamenik izvjestioca za BiH, Mihael Galer, ponovio je da u BiH postoji niz izazova u vidu reformi, ali i ocijenio da dva osnovna izazova sa kojima se BiH suočava “nisu tehnička već poloitička”.

U pitanju su secesionistički pokreti organizovani od strane vlasti u Republicji Srpskoj i zastoj u pregovorima oko izborne i ustavne reforme. Ovi izazovi su izazvali skoro trajnu blokadu državnih institucija, što je zahtijevalo intervenciju visokog predstavnika i pojačanje misije Altea. Prekidanje blokada i povrataka funkcionisanju inistitucija je od ogromnog značaja – poručio je Galer.

Galer je, u ime izvjestioca EP za BiH Pola Ranžela, pozvao Savjet EU da “isprati primjer SAD i Britanije i sankcioniše Milorada Dodika”, za koga navodi da se “samo par dana pošto je bio u Briselu da podrži reforme”, sastao sa Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu i nastavio da odbija da osudi “ruski agresorski rat protiv Ukrajine”.

Galer je tokom debate o BiH pozvao na obnavljanje mandata visokog predstavnika u BiH i misije Altea, ali i predložio “upotrebu drugih sredstava” kao što je NATO.

Tokom debate u Evropskom parlamentu pomenuta je i mogućnost ograničavanja finansiranja od strane EU, u odnosu na one za koje se proceni da rade na blokadi i razbijanju BiH.

srpskainfo.com