Katastrofalno poslovanje: Rafinerije ulja iz milionske dobiti do gubitka od 11,2 miliona KM

Rafinerija ulja Modriča imala je prošle godine duplo manje poslovne prihode, smanjila je broj radnika za 82 i iz milionskog plusa pretprošle godine otišla u gubitak od oko 11,2 miliona KM.

Ove su podaci iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu Rafinerije ulja Modriča, jedine regionalne rafinerije ulja.

Podatke o katastrofalnom poslovanju potvrdio je i nezavisni revizor, koji je naveo da je akumulirani gubitak u kompaniji sada oko 63,8 miliona KM.

– Ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnoti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost Grupe da posluje po načelu stalnosti poslovanja, a to opet zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog preduzeća – upozorava revizor u svom izvještaju.

Poslovni prihodi ove Rafinerije smanjeni su sa 25,8 miliona KM iz 2018. godine na oko 13,5 miliona KM na kraju prošle godine.

Neto dobit je u pretprošloj godini iznosila oko 1,3 miliona KM da bi samo u godinu dana ostvarili gubitak od 11,3 miliona KM.

Broj radnika smanjen je sa 371 na 289. Nakon požara u Rafineriji nafte Brod u kojoj je potpuno uništeno jedno postrojenje, sa radom je prestala i jedna proizvodna linija u Modriči, i to nova.

U Brodu je pravljena sirovina koju je Rafinerija u Modriči prerađivala.

Tagovi: