Rafinerija ulja Modriča donirala 3,5 tona dezinfekcionog sredstva

Rafinerija ulja Modriča danas je Repbuličkom štabu za vanredne situacije i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donirala 3,5 tona dezinfekcionog sredstva "dezisept", proizvedenog u pogonima ove kompanije.

Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Kiril Tkačev rekao je da je "dezisept" novi proizvod nastao kao odgovor Rafinerije u borbi protiv virusa korona.

"Rafinerija ulja uvijek je bila socijalno aktivna i društveno odgovorna na području Modriče, a nastoji da održava dobru saradnju sa Republikom Srpskom", rekao je Tkačev novinarima, ispraćajući kamion sa donacijom iz kruga Rafinerije.

On je rekao da je vrijeme pandemije komplikovano za ljude, kompanije i državu, zbog čega je rukovodstvo Rafinerije, kao odgovor na ovaj virus koji je još aktivan, obezbijedilo donaciju dezinfekcionog sredstva za javne površine, bolnice i druge zdravstene ustanove u vrijednosti od 5.000 KM.

Tkačev je podsjetio da su "Optima grupa", "Nestro petrol" i "Rafinerija nafte Brod", koje su u vlasništvu ruske kompanije "Zarubežnjeft", realizovale donatorske akcije i najavio da će podrška građanima i institucijama Republike Srpske biti nastavljena i u narednom periodu.

On je naveo da je Rafinerija u Modriči od početka pandemije posebnu pažnju posvetila zdravlju radnika, kupaca i poslovnih partnera, stvarajući uslove za bezbjedan boravak i rad ljudi.

Rukovodilac Sektora razvoja, ispitivanja i kvaliteta u Rafineriji ulja Branko Despotović rekao je da je "dezisept" proizveden u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Proizvod je registrovan kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a riječ je o tečnom dezinfekcionom sredstvu sa sadržajem metanola od 70 odsto", objasnio je Despotović.

On je naveo da je utvrđivanje efikasnostni dejstva na mikroorganizme utvrđeno u Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan" i Institutu za javno zdravlje Republike Srpske u Banjaluci.

Despotović je rekao da se "dezisept" od početka marta primjenjuje za dezinfekciju prostora u modričkoj Rafineriji i svim preduzećima Grupe "Nestro".

"Proizvod, koji je 251. u paleti proizvoda Rafinerije ulja Modriča u prodaji je na benzinskim pumpana `Nestro` u BiH", dodao je Despotović.