Prirodni dragulj pod video nadzorom

 Na lokalitetu izvora rijeke Dabar i obližnje pećine, koji su udaljeni petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, postavljena je nova turistička signalizacija koja će olakšati dolazak te snalaženje turista i posjetilaca na ovom prostoru.

Izradu signalizacije finansirale su lokalne vlasti, a postavili su je radnici JKP "Sana", a njome se sugeriše pravac kretanja i udaljenost od izvora i pećine.

Također, postavljena su i upozorenja posjetiocima da ne zagađuju životnu okolinu i da ne lože vatru, a cijeli lokalitet stavljen je pod video-nadzor.

Iz JKP "Sana" su nas informisali kako su njihovi radnici u proteklom periodu postavili klupe za odmor te očistili cijeli ovaj prostor, a pokošena je i trava.

Izgradnjom pristupnog puta prije nekoliko godina, ovaj lokalitet je postao mnogo pristupačniji, ali je time povećana i njegova ugroženost.

- Vrelo rijeke Dabar i pećina proglašeni su prirodnim dobrom i nalaze se pod zaštitom države. Zbog toga treba pojačati nadzor kako ne bi bili ugroženi. U narednom periodu možda treba razmišljati kako komercijalizirati ovo prirodno dobro, jer imamo pozitivna iskustva s vodopadom rijeke Blihe, gdje se već ostvaruje značajna ekonomska dobit - smatra književnik i ekolog Amir Talić.

Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja ovih prostora, a svega pedesetak metara udaljen je izvor rijeke Dabar, a cijeli ovaj lokalitet je istinska prirodna oaza.

Voda izvire iz impozantne krečnjačke stijene otičući riječnim koritom čija je dužina nekoliko kilometara. Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu. Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću. Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom i od prije nekoliko godina proglašen prirodnim dobrom od posebnog značaja.

nezavisne.com