Preokret u Modriči: Radulović oformio skupštinsku većinu, usvojen budžet za 2021.

Nova skupštinska većina u Modriči, koju čine SDS, PDP, SPS, SDA i jedna nezavisna odbornica, formirana je na današnjoj sjednici, nakon čega je uslijedilo imenovanje novog rukovodstva skupštine, zamjenika načelnika opštine, te v.d. načelnika šest odjeljenja u opštinskoj upravi, a usvojen je i budžet za 2021. godinu u iznosu od 10 miliona KM.

Bosa Novaković dosadašnja odbornica SDSD-a, od danas nastupa kao nezavisna odbornica. Pojačala je redove dojuceranje opozicije na čelu sa SDS-om i na današnjoj sjednici izabrana je za potpredsjednicu skupštine. Novi predsjednik Skupštine od danas je Milutin Popović (PDP), a za zamjenika načelnika izabran je Mladen Milotić. Podršku nove skupštinske većine dobilo je i šest osoba imenovanih za v.d. načelnika odjeljenja u opštinskoj upravi.

Kada su u pitanju promjene koje su se danas desile, Jovan Mišić, predsjednik kluba odbornika SNSD-a kaže da će oni nastaviti i dalje da se trude za napredak opštine i da budu konstruktivna opozicija.

Uvijek je postojala mogućnost da će načelnik napraviti većinu, nije to ništa sporno. Nama je žao što je naš jedan odbornik bio taj, ali bože moj svako ima svoj obraz i svoju savjest i to ne bih dalje komentarisao", rekao je Mišić.

BUDŽET MANJI ZA 20 ODSTO

Usvojeni budžet opštine Modriča za 2021. godinu iznosi deset miliona KM i za skoro 700.000 KM je manji u odnosu na nacrt budžeta.

Osnovna karakteristika budžeta za 2021. godinu jeste da je nedovoljan za funkcionisanje lokalne zajednice. Nismo zadovoljni projektovanim prihodima. Potrudili smo se da planirana sredstva što svrsishodnije utrošimo. U odnosu na prethodnu godinu budžet je manji za 20 odsto. Tih 20 odsto nije strašno kako zvuči, jer smo prethodne godine imali priliv od zaduženja u iznosu od četiri miliona i 204.000 KM. U ovoj godini to izostaje i logično je da je raspoloživi budžet manji. Nismo utrošili sva sredstva iz zaduženja iz prethodne godine tako da ove imamo na raspolaganju milion i 221.000 KM, a ta sredstva će biti uložena u izgradnju zatvorenog bazena“, pojasnio je Borislav Gvozden, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije.

Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča zadovoljan je rezultatima današnje sjednice i činjenicom da je budžet usvojen, čime je van snage stavljena odluka o privremenom finansiranju, iako kako kaže, nije zadovoljan njegovim smanjenjem.

Nisam u potpunosti zadovoljan kako je on koncipiran i raspoređen, jer su pandemija i nalazi Ministarstva finansija RS bili ograničavajući faktor. S obzirom na to da je budžet manji za skoro 700.000 KM, što su dva kapitalna budžeta u nekim perthodnim sazivima, i ne mogu da budem zadovoljan. Međutim, nisam pesimista i vjerujem da do toga neće doći. U skladu sa datim i raspoloživim urađeno je najbolje što se moglo uraditi“, rekao je načelnik.

MIŠIĆ: NEĆEMO OPSTRUISATI VEĆINU

Jovan Mišić iz SNSD-a ističe da su imali amandmane na budžet koji nisu uvaženi, ali dodaje da je bitno da je budžet usvojen i da opština može funkcionisati.

"Nastavićemo da djelujemo opoziciono i djelovaćemo kod viših nivoa vlasti da probamo obezbijediti sve te projekte o kojima smo i u ranijem periodu govorili. Mi nećemo biti neko ko će nešto, ne daj bože, opstruisati, nismo to radili ni kao skupštinska većina. Pokušaćemo koliko je u našoj moći da obezbjedimo neke nove projekte važne za našu opštinu“, rekao je Mišić.

Pred sami početak sjednice, Skupštini je dostavljena i ostavka direktora Doma zdravlja Modriča, Darka Stefanovića, koja je usvojena, a o imenovanju novog odbornici će se izjasniti na narednoj sjednici Skupštine.

BORENOVIĆ: DOBITNA KOMBINACIJA ZA MODRIČU

„Veoma sam zadovoljan što je Modriča danas napravila drugi značajan korak ka stabilnosti, razvoju i poštenom vođenju ove opštine, izborom nove skupštinske većine na čelu sa Milutinom Popovićem, predsjednikom Opštinskog odbora PDP-a Modriča. Prvi korak Modričani su napravili 15. novembra izborom načelnika Jovice Radulovića kojem će od danas Skupština opštine biti konstruktivni faktor za planirane inicijative“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Borenović je uvjeren da će vlast u Modriči naći pravi model za suštinske promjene u odnosu na rad prethodne vlasti: 

„U mnogim lokalnim zajednicama pokazali smo da nije svrha samo promijeniti stranke i pojedince, nego je bitna promjena sistema kakav je ranije uspostavljen. To pokazujemo na već dobro poznatim primjerima Banjaluke i Bijeljine, ali i Dervente koja je na prijedlog PDP-a smanjila enormno visoka primanja gradskim funkcionerima, te drugih lokalnih zajednica. Siguran sam da je energija i odlučnost Jovice Radulovića sa iskustvom novog predsjednika Skupštine opštine Milutina Popovića, uz podršku odbornika i nove opštinske uprave, dobitna kombinacija za Modriču u kojoj očekujemo značajan pomak i napredak nakon četiri mandata SNSD-ove vladavine“, istakao je Borenović.

Dajana ILIĆ

Tagovi: