Preminuo vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu

Vajar Miodrag Živković preminuo je danas u 93. godini života.

Danas su Srbija, ali i čitavi nekadašnji jugoslovenski prostori, ostali bez vajara snažne, uzbudljive i potpuno autentične poetike.

"Svojim umijećem i neobičnim darom da iz samo naizgled hladnog materijala otjelotvori neka od remek-djela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru, Miodrag Živković je stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav", napisao je istoričar Dejan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

Taj umjetnik krhke građe stvarao je po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Stvarao je spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju…

Otišao je veliki Miodrag Živković - skulptor koji je u kamenu ovjekovječio stihove svevremene "Krvave bajke" divne Desanke Maksimović.

"Imao sam priliku da upoznam tog velikog umetnika i da se iz njegovih reči naupijam istinske mudrosti čoveka koji je svojim životom i stvaralaštvom obeležio čitavu jednu epohu, a nas zadužio da ga se sećamo sa poštovanjem i zahvalnoću", napisao je istoričar Dejan Ristić.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka (1969), spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište (1971), spomen-kosturnica u Gonarsu, Italija (1973), Spomen-kompleks na Kadinjači (1979).

Ovjekovječio i pale borce Vojske RS

Manje je poznato da je Miodrag Živković, osim monumentalnih komunističkih spomenika, autor i serije spomenika u Republici Srpskoj i Brčkom, posvećenih borcima Vojske RS koji su poginuli u ratu u BiH 1990-ih godina, na kojima je dominatni simbol pravoslavni krst.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u Brčkom (spomenik "Srpskim braniocima Brčkog", 1997), Bijeljini (spomenik "Borcima Bijeljine i Semberije", 1998), Prijedoru (spomenik "Za Krst Časni", 2000), Derventi (spomenik "Borcima Otadžbinskog rata", 2002), Modriči (spomenik "Borcima za slobodu", 2002) i Mrkonjić Gradu (spomenik "Braniocima Otadžbine", 2004