Povećava se broj zaražene djece u Republici Srpskoj

U Republci Srpskoj od virusa korona petoro je preminulih i 70 zaraženih od 556 testiranih – podaci su Instituta u posljednja 24 sata. Najviše zaraženih je ponovo u Banjaluci, njih 25. Zabrinjava to što se povećava broj zaražene djece školskog uzrasta. 

Međutim, iz Instituta pojašnjavaju da do porasta broja oboljele djece nije došlo zbog prenosa virusa u školi, već u zajednici. Najčešći vidovi prenosa zaraze su treninzi, kažu u Institutu. Škole su, poručuju, sigurna mjesta i držimo ih pod kontrolom. 

"U septembru je među djecom do 5 godina potvrđeno 19 slučajeva, među djecom 6 – 14 godina je potvrđeno 93 slučaja i među djecom 15-19 godina u septembru je potvrđeno 90 slučajeva. Ono što želim naglasiti je da porast broj oboljelih među djecom nije zbog prenosa u školi. Mi mislimo da je stvar i pojačanom testiranju među djecom, jer djeca imaju generalno blaže sipmtome i u ranijim fazama epidemije vjerovatno su ti simptomi bili zanemareni", kaže Jela Aćimović, epidemiolog.

U školi gdje je dijete bilo pozitivno urađena je analiza i sva djeca iz razreda, odnosno iz te grupe stavljena su u izolaciju. Većinom su na kraju kartantina ta djeca i testirana i na osnovu toga, kažu u Institutu, utvrdimo koliki je stepen prenosa unutar škole. Do sada nismo imali slučajeva da se virus prenosi unutar škole, kaže predsjednik aktiva direktora OŠ, prenosi ATV.

"Što znači da djeca i kada dođu pozitivna u školu neznajući da su pozitivni naravno, dokaz poštovanja mjera u školskim ustanovama jeste upravo to što se ni jedan slučaj nije desio da se proširio na cijelu grupu. Pridržavanje mjera  u školama striktno se primjenjuju", kaže Miroslav Popržen, predsjednik aktiva direktora osnovnih škola.

Na to upozorava i Ministar zdravlja i socijalne zaštite. Mjere su najbolja preventiva kada su u pitanju virusi koji izazivaju akutne respiratorne infekcije, poručio je Alen Šeranić u Salzburgu na panelu na panelu "Medicinska istraživanja i pandemija". 

"Mislim da moramo biti pažljivi i u narednom periodu provoditi mjere za sprečavanje svih zaraza posebno kada je riječ o ljudima koji imaju jake simptome. Moramo znati prepoznati da li je riječ o gripi ili kovidu i pripremiti zdravstveni sistem za sve bolesti", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, piše ATV.

Insitut se već uveliko priprema za sezonu gripe. U novembru kada bi trebala da počne vakcinacija protiv sezonskog gripa,  stiže 25.000 vakcina. Ponovo apeluju na građane  - pridržavajte se mjera jer je moguća istovremena infekcija virusa gripe i korone.

Tagovi: