Potpisani ugovori za plasteničku proizvodnju

Na području opštine Modriča svake godine rastu površine pod plastenicima. Opština Modriča ulaže velike napore da putem opštinskih podsticaja, ali i kroz donatorska sredstva obezbijedi što veći broj plastenika.

Od 2006. godine primijetan je stalni rast površina pod plastenicima tako da od početnih 1 000 m²  u 2019. godini ćemo imati  oko 21 000 m² pod plastenicima.

U 2017. godini obezbijeđeno je 19 plastenika  površine 100 m² iz donatorskih sredstava. U 2018. godini Opština je u saradnji sa donatorima obezbjedila 21 plastenik od po 100m² od čega je jedan plastenik USAID, a 20 preko  humanitarnih organizacija ,,LDSC“ i ,,MAID“ .

Ove godine ponovo je raspisan javni poziv za dodjelu 20 novih plastenika  površine 100 m² sa svom dodatnom opremom gdje Opština i donator (,,LDSC“ i ,,MAID“ )  učestvuju sa 80% a poljoprivredni proizvođač sa 20% od ukupne cijene plastenika. Takođe,  donator je  preuzeo obavezu postavljanja plastenika i obezbjeđivanja sadnog materijala zavisno o vremenu proizvodnje.

Dobrom saradnjom i na naše zadovoljstvo posredstvom organizacija ,,LDSC“ i ,,MAID“  do sada je obezbjeđeno 40 plastenika.

Nakon završetka javnog poziva, komisija koju su sačinjavali predstavnici donatora i opštine Modriča su utvrdili kriterije  i ispunjenost uslova korisnika koji su predali svoje zahtjeve i konkurisali na javni poziv. Odabrani korisnici su prošli obaveznu obuku za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru za koje će dobiti određeni certifikat.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.700,00KM, od čega Opština subvecioniše 19.880,00KM (40%),  donatori ,,LDSC“ i ,,MAID“ 19.880,00KM (40%) i korisnici 9.940,00KM (20% ili 497 KM svaki korisnik).

„Opština Modriča uz pomoć donatora već duži niz godina obezbjeđuje plastenike za građane naše lokalne zajednice koji su zainteresovani da se bave plasteničkom proizvodnjom. Na ovaj način, odnosno prodajom proizvoda koji proizvedu imaju priliku da povećaju svoj kućni budžet. Sve je više površina pod plastenicima a u narednom periodu ćemo nastojati da se još dodatno proširi, onoliko koliko građani budu zainteresovani“, izjavio je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Od povrtlarskih kultura koje se gaje u zaštićenom prostoru najzastupljeniji su paradajiz, paprika, salate i luk.

„Ovaj plastenik za mene mnogo znači. Do sada sam proizvodila papriku i krastavac ali smatram da će mi proizvodnja u zatvorenom mnogo olakšati. Zahvaljujem se Opštini i donatorima koji su nam to omogućili“, rekla je Verica Kuzmanović, korisnik plastenika.

„Velika zahvalnost Opštini i donatorima koji su omogućili da dobijemo plastenike. Od sada ćemo mnogo lakše proizvoditi povrće“, istakla je Marica Lukić, korisnik.

U našim tržnim centrima sve više su zastupljeni domaći proizvodi, tako da poljoprivredni proizvođaći imaju gdje da plasiraju svoje proizvode.

Modriča.ba

Tagovi: