Poslovna zona zamajac razvoja Vukosavlja

 Izgradnja poslovne zone uz trasu autoputa koridor 5C biće vjetar u leđa razvoju Vukosavlja, a ta milionska investicija doprinijeće privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta.

Rekao je to za “Glas Srpske” načelnik Vukosavlja Borislav Rakić, dodavši da je u toku priprema dokumentacije potrebne za izgradnju poslovne zone.

- Nakon što obezbijedimo neophodnu dokumentaciju raspisaćemo tender za izradu projekta. Značaj projekta je nemjerljiv, imajući u vidu i činjenicu da je Posavina prepoznata kao jedna od regija u BiH odakle mladi ljudi mahom odlaze trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Evrope. Zbog svega toga smo ušli u ovaj projekat jer, uvjeren sam, na taj način ćemo privući investitore, otvoriti nova radna mjesta i zadržati školovan kadar u našoj opštini - kazao je Rakić.

Dodao je da je izgradnja poslovne zone planirana na površini od oko 30 hektara uz trasu autoputa koridor 5C, te da je problem što opština na toj silaznoj petlji nema zemljišta u svom vlasništvu.

- Imamo nekih 200 dunuma svog zemljišta koje nije na toj lokaciji, ali jeste uz trasu autoputa. Pokrenućemo postupak da se proglasi javni opšti interes i da otkupimo taj dio zemljišta od mještana - rekao je Rakić.

Naglasio je da je Vukosavlje svega sedam minuta vožnje autoputem udaljeno od Evropske unije, te da će poslovna zona “Šimanovci” u Srbiji na neki način biti ogledni primjer ovoj lokalnoj zajednici da na pravi način iskoristi zemljište pored autoputa.

- Tek ćemo raditi procjenu zemljišta, vrijednost idejnog projekta biće oko 70.000 maraka, a kada se uzme u obzir i otkup zemljišta i sve što je potrebno, riječ je o milionskom projektu - poručio je Rakić i naglasio da će opština obezbijediti kompletnu infrastrukturu za sve poslovne partnere koji izraze namjeru da otvore fabriku u Vukosavlju.

U ovoj opštini trenutno posluje 26 preduzeća koja zapošljavaju 200 radnika, a proizvodi koji nastaju u tim pogonima mahom se izvoze na evropsko tržište.

Rakić ističe da imajući u vidu činjenicu da je većina tih preduzeća izvozno orijentisana, velika pomoć za njih bilo bi smanjenje ili oslobađanje carina na uvoz opreme i osnovnih sredstava za rad.

- Za sada uglavnom metal, PVC i aluminijumska stolarija iz Vukosavlja idu na evropsko tržište. Riječ je o proizvodima vrhunskog kvaliteta koji zadovoljavaju sve evropske i svjetske standarde, a pojedine firme više od 90 odsto proizvoda izvoze - istakao je Rakić.

Geografski položaj opštine još jedna je prednost koju ova lokalna zajednica namjerava da iskoristi u idućem periodu.  Govoreći o rokovima za realizaciju projekta, Rakić kaže da s obzirom na to da bi izgradnja trase autoputa trebalo da počne u januaru sljedeće godine, ni izgradnja poslovne zone neće početi prije toga.

 Podrška

Borislav Rakić je istakao da je o izgradnji poslovne zone razgovarao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kao i sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

- Podrška je neminovna jer je Vukosavlje mala opština koja svojim kapacitetima ne može sama ući u ovaj projekat, najveći do sada - rekao je prvi čovjek Vukosavlja. 

Tagovi: