Porodica Božičić iz Orašija 40 godina strahuje zbog dalekovoda u dvorištu

Porodica Božičić 40 godina strahuje zbog dalekovoda u njihovom dvorištu, koji je postavljen početkom 80 godina prošlog vijeka.

Sa snagom od 400 kilovolti elektromagnetno polje na ovom području ima zračenje znatno veće od vrijednosti koje su dozvoljene u neposrednoj blizini stambenih kuća, što su potvrdilii i eksperti. Prije 15 godina, nakon što su otkrili kolika je stvarna šetnost dalekovoda na njihovom posjedu, supružnici Braco i Rada, pokrenuli su postupak za premještanje dalekovoda pred Osnovnim sudom Banjaluka, koji je donio presudu u njihovu korist: Međutim Elektroprenos BiH, u čijoj je nadležnosti ova elektro konstrukcija, žalio se na ovu presudu pred Okružnim sudom Banjaluka, koji je poništio prvobitnu odluku.

Ipak u februaru ove godine, Vrhovni RS je poništio drugostepenu odluku Okružnog suda Banjaluka.

– Prije 15 godina utvrdili smo da nije sigurno boraviti u našem dvorištu. 2017. godine iz Instituta iz Beograda došao je eskpert koji je utvrdio da je zračenje dalekovoda opasno. Nakon toga potrošili smo dosta novca i vremena na sudske procese, i na kraju je Vrhovni sud presudio u našu korist, ali iz Elektroprenosa ništa ne čine po ovom pitanju, kaže Rada Božičić.

Rada kaže da svakodnevno strepe zbog nevremena ili udara groma koji bi mogao dovesti do fatalnih posljednica. Kaže da im je do sada nebrojeno elektro uređaja pokvareno zbog napona struje. Ističe da im je prije svega narušeno zdravlje zbog blizine dalekovoda, a vjeruje i da su njeni pokojni svekar i svekrva imali ozbiljnih zdravstvenih problema zbog iste stvari.

Bez obzira na predsudu Vrhovnog suda RS, Elektroprenos je danas, uz obezbjeđenje policije, prefarbao sporni dalekovod. Predstavnik ove kompanije koji je bio na licu mjesta rekao nam je da nije nadležan da daje izjave. A, kako navode Božičići, nadležan je rukovodilac Službe za tehničke poslove u Elektroprenosu Srđan Mazalica. On se danas nije javljao na naše telefonske pozive.

Elektroprenos u ovom sporu zastupa Milan Petković, koji kaže da ova kompanija ima pravo da održava, farba svoj dalekovod, jer još uvijek nije donesena konačne presuda u ovom slučaju.

– Vrhovni sud RS je poništio predusu Okružnog suda Banjaluka, i vratio postupak na ponovno odlučivanje. Nije naloženo nikakvo uklanjanje dalekovoda, navodi Petković.

U Agenciji Restitucija, koja se bavi zastpanjem građana u građevinsko-pravnim sprovima, kažu da Božićići imaju puno pravo na nadoknadu štete ili izmještanje dalkeovoda, i da bez obzira što postoji sporazum o izgradnji nastao prije 40 godina, on nije validan jer je utvđena štetnost zračenja.

Prilog pogledajte OVDJE.

TV K3