Političari u narodnoj pjesmi: Ako znaš za boga, ne daj, Milorade!

Premijeru, Dodik Milorade, malo selo Mrčevci te dade! Tu je blizu i banja Laktaši, s tobom narod nikog se ne plaši!

Ovo je stih iz pjesme „Milorad Dodik - Himna“ srpskog pjevača iz Like Borislava Zorića Ličanina koji je, kako kaže google, svojevremeno uz harmoniku pjevao i borbene pjesme u kojima je slavio Republiku Srpsku Krajinu.

Dodik je, uz Radovana Karadžića, jedini političar iz Republike Srpske kojem su narodni pjevači posvetili desetine novokomponovanih pjesama koje se najčešće izvode na seoskim zborovima pod šatorima.

U Ličaninovoj pjesmi se, između ostalog, kaže:

Milorade, ti si srpska dika,

proslavićeš prezime Dodika!

Još ti niko dorastao nije,

cijelog svijeta imaš simpatije.

 

Moj Dodiku, predsjedniče Vlade,

mi u tebe polažemo nade!

Ti prelaziš sa riječi na djela,

procvjetaće Republika cijela!

I pjevač narodne muzike iz Bijeljine Miško Cvijetić koji je, kako vele, poznat po crnom šeširu, brkovima i lijepim ženama, opjevao je lidera SNSD-a:

Ko to sinoć ko to sinoć Semberijom prođe?

To je Dodik, nema boljeg vođe!

 

Milorade, milo ime, narod ti se divi,

jer sa tobom bolje će da živi!

 

Široko je Lijevče polje, zavičaj junaka,

da svoj narod vodi rodila ga majka!

 

Milorade, diko naša junačkoga roda

ne slušaj šta drugi kažu sem svoga naroda!

Njegova pjesma o Radovanu Karadžiću je prije desetak godina, kako je pričao sam Cvjetić, napravila veliku pometnju. Puštala se, govorio je Cvijetić, neprestano na „Vikomu“, a zvali su ga i iz dijaspore da gostuje. U toj pjesmi Cvijetić o prvom predsjedniku Srpske ovako pjeva:

Radovane, u tebe gledamo,

srpsku zemlju nikome ne damo!

 

Radovane, nebeski sokole,

svi te mrze, a Srbi te vole!

 

Radovane, na planini sjedi,

pravda mora jednom da pobijedi!

Prije nego što su se „Krajiški Rolingstosni“ raspali i time mnoga srca ljubitelja šatorske muzike zavili u crno Žare i Goci su se potrudili da u pjesmu „stave“ i aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz Srpske:  

Republiku Srpsku otkada postade

najbolje od sviju braniš Milorade!

 

Svi gradovi i sva sela

tu se vide tvoja djela!

 

cijela Srpska Republika

ruku diže za Dodika!

 

Đe bi do sad bili, vidi šta nam rade?

Ako znaš za boga, ne daj, Milorade!

„Sinovi Manjače“, sa druge strane, od Dodika su napravili - metaforu. U njihovoj pjesmi „Milorad“ se ne kaže direktno da je u pitanju Dodik, ali njihov „baja“ je „kao momak bio sila, lomio je sto“ i zato poručuju „ne dirajte Milorada, legenda je to“. „Sinovi Manjače“ ovako vele:

On je prvi imao odjelo,

„mercedesa“ doćer'o u selo!

Ona gara što je sa njim došla

još Manjačom takva nije prošla!

Dodiku „na crtu“ može i Karadžić koji je ušao i u guslarsku pjesmu. Guslar Milan Šegrt ovako pjeva:

Oj, najljepši srpski dane,

Karadžiću Radovane,

sad te zna cio svijet,

tvoje ime neće mrijet!

Nije samo Karadžić dospio u novokomponovanu pjesmu već i negov alter ego doktor Dabić. U pjesmi „Dr David Dabić“ pjeva se o njegovom životu nesporedno prije izručenja Haškom tribunalu:

Mislili su da se Rašo krije

po šumama gore Romanije!

 

Obiđoše polovinu svijeta,

al se Rašo Batajnicom šeta!

 

Prijeti Tadić haškom optužnicom

dok se Rašo šeta Batajnicom!

 

Radovane, promijeni stražare,

ima Srba koji vole pare!

 
Medar: Političare opjevale ulizice

U novokomponovanu narodnu muziku ušao je i Ratko Mladić, a najveći broj pjesama koji je ispjevan sa njegovim imenom ispjevan je u znak podrške Mladiću prije hapšenja i tokom suđenja u Hagu.

Dugogodišnji član Ansambla narodnih pjesama i igara i pjevač narodnih pjesama Luka Medar kaže da poštuje Dodika, ali smatra da pjesme koje pjevaju o njemu pišu i izvode isključivo ulizice.

- Svako koga pjevaju za života mora biti svjestan da to rade ulizice. U narodnu pjesmu se ulazi sa distancom od 50 godina. Guslarska pjesma pokazuje to. Sve ostalo je samo uvlačenje u političarevu pozadinu - istakao je Medar.

On dodaje da je čuo nekoliko pjesama u kojima se pominju Dodik i Karadžić, ali kaže da ih je zaboravio nakon tri i po minute.

- A ja sam se narodnom pjesmom bavio gotovo cijeli život i znam ponešto o tome. Nisam te pjesme zaboravio iz političke gadljivosti. Ja sam poštovalac Dodika, ali to opjevavanje je gadljivo - kaže Medar.

Profesor Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević za portal mojabanjaluka.info kaže  da ne postoji primjer estetski vrijedne narodne pjesme koja će nadživjeti njihove junake.

- Postoje primjeri pjesama o Prvom srpskom ustanku koje su nastajale u tom vremenu i koje su nadživjele svoje junake. Suština ko i kako pjeva, a ne o čemu se pjeva. Da bi pjesma bila velika, mora da ima velikog autora. Veliki narativ ne podrazumijeva i veliku pjesmu. Nažalost, danas nemamo velike pjevače epskih pjesama koji bi mogli da ispjevaju epske pjesme - smatra Knežević.

Goran DAKIĆ