Podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti

Načelnik opštine Milorad Simić je pokrenuo je akciju prikupljanja finansijskih sredstva za pomoć u radu Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ u Banjaluci i njihovoj roditeljskoj kući.

Povodom 15. februara Svjetskog dana djece oboljelih od malignih bolesti načelnik Simić je sa saradnicima protekle subote posjetio roditeljsku kuću „Iskre“ i uručio im donacije opštine i derventskih privrednika.

Rukovodstvo Udruženja je načelnika upoznalo sa aktivnostima koje imaju roditelji i djeca tokom svog boravka i liječenja u roditeljskoj kući.

– Danas sam, povodom Svjetskog dana djece oboljelih od malignih bolesti, sa svojom delegacijom u posjeti roditeljskoj kući i koristim priliku da im uručimo jednu skromnu donaciju. Prvi put sam ovdje i malo je reći da sam oduševljen ambijentom u kući. Svi bi trebali da se katkad sjetimo da ovo postoji ovdje u Banjaluci, a namijenjeno je za sve roditelje i nažalost djecu koja su narušenog zdravlja. Lijepe fotografije svih njih svjedoče o njihovim uspomenama i njihovoj vezanosti za ove divne ljude u Udruženju. Animirali smo i nekolicinu derventskih privrednika, jedna firma je donirala školski materijal, a druga je već donirala čajeve, dok su ostale firme dale finansijska sredstva. Mi smo iz budžeta opštine takođe izdvojili novčana sredstva, rekao je načelnik Simić i zahvalio se svima koji rade u Udruženju.

– Bićemo češći gosti ovdje. Hvala svima koji rade ovdje i koji imaju toliko energije i ljubavi da svoje vrijeme i znanje potroše ovdje i ostave lijep trag na ovoj djeci koja nažalost moraju jedan period svog života da provedu ovdje, dodao je načelnik.

Predsjednik Udruženja Dijana Berić se zahvalila načelniku na posjeti i doniranim sredstvima kao i svim privrednicima koji su donirali sredstva.

– Mi nemamo stalan izvor prihoda, trenutno dobijamo određene grantove od Vlade Republike Srpske tako da nam je uvijek otvoren dio za donacije. Naravno i građani i privrednici koji žele, mogu to uvijek da učine, rekla je Berić.

Ona je uručila zahvalnice načelniku i firmama Veneto Shoes, Pećić komerc, Metalac MBM, Niveks, Sanino, Conti plast, Alm, Ehta–R, Jevtić komerc, Domu zdravlja Derventa, preduzeću Gatarić i “Bosna raste organski”.

Udruženje „Iskra“ je osnovano 2014. godine, a u septembru 2016. godine su uselili u roditeljsku kuću koja je izgrađena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Roditeljska kuća je prva ove vrste u Republici Srpskoj. koja osim besplatnog smještaja oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, pruža podršku, toplu porodičnu atmosferu i mjesto na kojem, bar na trenutak, mogu da zaborave na bolničko liječenje i kroz igru vrate dio izgubljenog djetinjstva.

Za djecu osnovnoškolskog uzrasta u kući je organizovana nastava, što im omogućava da nakon završetka liječenja nastave redovno školovanje i tako izbjegnu stres koji nastaje zbog polaganja propuštenog gradiva. U kući se organizuje i čitav niz kreativnih radionica.

Derventa.ba