Počeo 19. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

Devetnaesti festival omladinskih pozorišta Republike Srpske svečano je otvoren sinoć u Domu kulture u Rudom. Već prve festivalske večeri pokazalo se da je ova manifestacija izuzetno značajna za Rudo i kulturni život ove opštine.

- Srećni smo što smo i u vrijeme korone, uz poštovanje svih mjera, uspjeli da rasplamsamo vatre pozorišne čarolije - rekao je direktor festivala Novica Bogdanović.  

On se zahvalio publici, zaposlenima u Domu kulture Rudo i "Prosvjeti" koji su pomogli da se jedna ovako zahtjevna manifestacija organizuje i održi.

Proglašavajući festival otvorenim, glumica Nina Grahovac ukazala je na značaj kvalitetnih festivala koji se održavaju u manjim sredinama. Posebno je istakla važnost edukacije mladih glumaca.

Načelnik opštine Rudo, Rato Rajak, poželio je svim učesnicima i gostima festivala da se osjećaju dobro u Rudom i izrazio nadu da će ovakvih festivala biti više u opštini na čijem je čelu.

Posjetioci svih generacija, uz poštovanje svih mjera, u velikoj sali Doma kulture s pažnjom su pratili festivalski program, a dugotrajnim aplauzima potvrdili snagu i uvjerljivost umjetničke riječi.

Prva predstava na programu bila je "Žensko srce u šinjelu", Teatra "Slavija" i CZK "Vlada Divljan".

Riječ je o predstavi o ženama, srpskim heroinama u Prvom svjetskom ratu - Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždi Petrović, najvećoj slikarki 20.vijeka koja je napustila lagodan život u Parizu i vratila se u zaraćenu Srbiju da pomogne svom narodu.

MojaBanjaluka.info