Počeo 11. Aplauz (Keza) fest - Festival optimizma

Festival Aplauz (Keza) ove godine okuplja pozorišta iz Slovenije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a biće održana i dva koncerta.

Gostujući u "Razbudilniku" Radija Republike Srpske, Novica Bogdanović iz Dis pozorišta mladih, koje je i organizator festivala rekao je da će od ove godine Festival ponijeti ime po Vladimiru Keziću Kezi koji je stradao je 1995. godine u svojoj 22. godini kao borac Vojske Republike Srpske, a u to vrijeme je igrao ulogu Pilota u predstavi Mali Princ, koja je prva predstava Dis pozorišta.

- Želja prijatelja i poštovaoca rada Pozorišta je da ovaj festival od ove godine promjeni naziv u KEZA FEST - Festival optimizma. Večeras će u okviru vestivala biti održano donatorsko veče 'Zvjezdica' i izvedena predstava 'Na ivici', a riječ je o zajedničkoj predstavi Centra 'Zaštiti me' i 'Teatrona', rađena sa djecom sa daun sindromom i djecom koja stvaraju iz invalidskih kolica - rekao je Bogdanović.

Sutra naveče publika će vidjeti premijeru predstave "Mali Princ", a srijeda je rezervisana za pozorišnu verziju koncerta "Telo kao instument", sastava "Alisa in Wonderbend" iz Novog Sada.

Publika će moći da pogleda predstavljanje Amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Šida, Pozorišta "Patos" Smederevo i "Hleb teatra" iz Beograda, Teatra "Harlekin" Postojna iz Slovenija i pozorišta "Skopje" iz Makedonije.

Festival će biti završen pozorišnom verzijom koncerta sastava "Fjužna pruga".

Predstave se igraju u Dis pozorištu mladih na sceni Doma omladine Banjaluka.

Novica Bogdanović je podsjetio da ove godine Dis pozorište obilježava 30 godina rada.

(RTRS)

 

nezavisne.com

Tagovi: