Pedalj svete zemlje Nemanjića, manastir posvećen svetom Nikoli: Svetinja u kojoj se duša hrani vjerom i nadom

Dašak vjere, nadu i utočište svakome ko kroči na pedalj svete zemlje Nemanjića, na obroncima Ozrena, u Kaluđerici, pruža manastir Ozren posvećen svetom Nikoli, zadužbina kralja Dragutina.

Svetinja udaljena sedam kilometara od Petrova, na mjestu gdje rijeka Spreča ljubi Ozren, sagrađena je, prema nekim predanjima, na prelazu između 13. i 14. vijeka. Tek blagi vjetrić remeti mir i tišinu koje ovo mjesto pruža. Daleko od svakodnevnih briga i nemira koje nameće brzi tempo života, u bašti prepunoj najljepših ruža i drugog cvijeća, čovjek zaboravlja breme koje nosi na svojim leđima.

Poslije čašice razgovora sa srdačnim igumanom manastira arhimandritom Gavrilom Stevanovićem mir i spokoj su jedino što ponesete u srcu kada krenete iz svetinje. Iako je nepune dvije decenije proveo u manastiru Krupa u Dalmaciji, s podjednakom ljubavlju priča i o Ozrenu, Ozrencima i svetinji u kojoj s vjerom nešto duže od dvije godine dočekuje i ispraća vjernike iz svih krajeva, kako naše Republike, tako i cijeloga svijeta. I na praznik Usjekovanje glave svetoga Jovana Krstitelja mnogi su došli u manastir, zadužbinu kralja Dragutina Nemanjića, da se pomole Bogu za zdravlje i napredak, da potraže blagoslov i pronađu mir u duši.

- Ozren je na neki način centar BiH, ali i Republike Srpske. Lijepo je ovdje. Iako crkva datira iz perioda 13. i 14. vijeka, zvonik je sagrađen u 19. vijeku.  Ikonostas je kameni, novijeg datuma, a freske su još iz 1605. i 1608. godine - priča arhimandrit Gavrilo pogleda uprtog u svetinju u kojoj moli za zdravlje i blagostanje, mir i napredak svih nas.

Prema nekim predanjima, isti majstor oslikao je ozrenski i manastir Žitomislić. Kroz istoriju manastir Ozren stradao je više puta, ali njegova crkva nikada nije porušena. Obnovljeni su stari konak i manastirska biblioteka, a izgrađen je i novi konak. U ovom manastiru čuvaju se i svetinje, zbog kojih takođe dolazi veliki broj vjernika.

- U manastiru se nalazi ruka velikomučenice Ognjene Marije, te čestice moštiju kneza Lazara - kazuje arhimandrit Gavrilo.

Brojni vjernici okupljaju se u vrijeme velikog narodnog sabora 28. avgusta, na Veliku Gospojinu. Manastirska vrata širom su otvorena i drugim danima, a porodice koje navraćaju i osmijesi djece dok im iguman dijeli slatkiše svjedočanstvo su da narod ovog kraja ostaje i opstaje na vjekovnom ognjištu.

Spomenko Gostić

 U porti manastira Svetog Nikole u Petrovu nalazi se i spomen-kip Spomenka Gostića, najmlađeg borca Vojske Republike Srpske koji je sa 14 godina poginuo u Jovićima kod Maglaja. Inicijator ovog projekta bio je Mile Savić, koji je i autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” i knjige “Spomenko i Ozren”. Spomen-kip je rad Željka Aleksića iz Trebinja.

Glas Srpske

Tagovi: