Ovo su najčešće zablude o liječenju mamurluka

Danima se oporavljate od rođendanske proslave? Svi znaju neki trik kako izbjeći mamurluk, ali koji od njih pale?

Prvo žesta, onda pivo

Trebalo bi funkcionisati preventivno. Prvo se piju žestoka pića (postoji i obrnuta varijanta – prvo pivo pa žestica), a onda pivo, čime ćete spriječiti glavobolju iduće jutro.

Istina: Miješanje alkoholnih pića po bilo kojem redu jednostavno nije dobra ideja. Ako popijete previše bilo kojeg pića, napićete se i biti mamurni, a nikakav poredak neće vam pomoći.

Kafa vas trijezni

Čest prizor u filmovima: djevojka želi pomoći prijateljici koja je pijana pa joj nosi ogromnu šolju kafe.

Istina: To je jedna od najgorih stvari koje možete dati pijanoj osobi. Kafa će je razbuditi i neće moći zaspati, što joj treba da se otrijezni. Od kafe će osoba biti fokusiranija i biće još gore. Odvedite prijateljicu kući da se dobro naspava.

Klin se klinom...

Najbolji način da izbjegnete mamurluk jest da samo – nastavite piti alkohol čim se probudite. Kreativna, ali pogrešna ideja.

Istina: Samo odgađate grozni mamurluk jer on nastupa tek kad se nivo alkohola u krvi počne smanjivati, a najgori su simptomi kad ga više uopšte nema. Bolje popijte energetsko piće.

Dobro se najedite prije nego počnete piti

Veliki obrok na neki će način blokirati alkohol i nećete se toliko napiti.

Istina: Tačno je da će vaš želudac biti prezauzet probavljajući hranu pa se nećete jako napiti, ali nećete ni ostati trijezni. Najbolje bi bilo da pojedete normalan obrok i popijete dva pića. Dovoljno da budete pripiti, nedovoljno da požalite.

Tableta prije spavanja

Tako bi se trebala spriječiti glavobolja jutro poslije.

Istina: Tablete protiv bolova prestaju djelovati nakon otprilike četiri sata, što znači da vam do jutra ne mogu pomoći. Uzimanje tablete neka vam bude posljednja opcija. Radije popijte energetsko piće uz mastan doručak i odspavajte još malo.

Tagovi: