Ovo je najgora aplikacija za korišćenje prije spavanja

Svi znamo da ne bi trebalo da gledamo u svoje telefone prije spavanja. Ali za mnoge od nas, hvatanje knjige prije nego što odemo na spavanje je preteško, a 78 odsto nas odlazi do telefona u posljednjem satu prije nego što zaspi.

Anketa koju je sproveo Sleep Junkie na 2.012 odraslih je ispitala kako korištenje određenih aplikacija neposredno prije spavanja utiče na kvalitet sna.

Aplikacija koja najviše uznemirava bila je TikTok, sa većinom (89%) učesnika koji su se probudili sa osjećanjem umora, u poređenju sa četvrtinom (24%) onih koji nisu imali "elektronski tretman" prije spavanja.

Porast korisnika

Broj korisnika TikTok-a porastao je sa 700 miliona na početku 2020. na preko milijardu danas. Korisnicima TikTok-a je takođe trebalo više od jednog sata duže od prosjeka da zaspu i proveli su 14% svog sna u REM fazi. Što je polovina preporučene količine za zdravu odraslu osobu, što Tiktok čini najgorom aplikacijom za korišćenje prije spavanja.

Sleep Junkie preporučuje da ne koristite nikakvu elektroniku najmanje dva sata prije spavanja zbog plave svjetlosti koju emituju.

Plavo svjetlo stimuliše mozak i smanjuje proizvodnju melatonina, čineći da se ljudi osjećaju budnijim prije spavanja, što može dovesti do lošeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

(Novosti)

Tagovi: