Skandal: Otjerali direktora koji je firmu izvukao iz milionskog minusa

Sječa direktora u “Šumama RS” već je počela, ali na način, koji je šokirao čak i najveće cinike.  

 

Nakon što je objavljeno da je od 26 šumskih gazdinstava, njih čak 11 u minusu, a premijer Radovan Višković lično poručio da će svi direktori gubitaši morati da odu, prvi je smijenjen Čedo Dačević, direktor “vatrogasac”, koji je šumariju u Čajniču za samo nekoliko mjeseci izvukao iz minusa od 1,4 miliona KM. Umjesto Dačevića, za novog v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Vučevica” Čajniče imenovan je Marko Mičević, kadar SNSD.
Istovremeno, ruka pravde je volšebno zaobišla čak 10 direktora gubitaša, jer je samo jedan od takvih, v.d. direktora šumarije u Tesliću Mišo Stojanović, juče ostao bez fotelje. Na njegovo mjesto je imenovan, takođe SNSD-ovac Stojan Božić.
I dok se smjena u Tesliću očekivala i to, kako tvrde upućeni, ne zbog nagomilanih gubitka, nego zbog turbulencija u lokalnom SNSD, smjena Čede Dačevića u Čajniču je bila kao grom iz vedra neba.
Dačević, međutim, kaže da nije iznenađen smjenom, iako je za samo 10 mjeseci šumariju iz minusa od 1,4 milion KM, doveo do pozitivnog poslovanja i plusa od 17.000 KM.
-Nisam iznenađen, takav je naš sistem, zato i propada. Kad su me imenovali, ja sam na sastanku, pred 60 ljudi rekao: čim izvučem gazdinstvo iz problema, vi ćete me smjeniti i dovesti svog čovjeka – kaže  za Srpskainfo Čedo Dačević, iskusni šumarski inženjer, kojem je ovo bilo treći put da šumariju u kojoj radi cijeli radni vijek spasava sa ivice ambisa. I svaki put se ponavljao isti scenario: Čedo spasi šumariju, a onda “oni odozgo” dovedu “svog čovjeka”. Čedo Dačević tvrdi da nije ničiji čovjek i da nikad nije pristajao da radi protiv pravila struke.
-Ne znam kako se vodi dom zdravlja, ali znam kako se sječe šuma i rukovodi šumarijom, to je moje struka. Svaki put sam pristajao da budem direktor u najtežim uslovima, ne zato što sam naivan, pa dozvoljavam da me prevare i iskoriste, nego zato da bih sačuvao radna mjesta i svoje Čajniče, koje zavisi od šumarije – kaže Dačević za Srpskainfo.
To ga je, tvrdi, motivisalo da krajem feburara sjedne u vruću fotelju v.d. direktora šumarije, koju je njegov prethodnik, Neđo Mašić, kandidat SNSD za načelnika opštine Čajniče, uvalio u milionski minus i u jedan od najvećih skandala u istoriji “Šuma RS”.
Kako je ranije pisala Srpskainfo, Mašić je u gazdinstvo instalirao zakonom zabranjenu opremu za prisluškivanje, kako bi uoči izbora prisluškivao, snimao i ucjenjivao radnike. Uz to je “prijateljskoj” firmi, za koju je znao da neće moći isplatiti robu, isporučio drvne sortimente vrijedne skoro milion maraka, kupio devastirani hotel, koji je šumariji samo teret….
Dačević je za samo deset mjeseci iz minusa od 1,4 miliona KM doveo šumariju do plusa od 17.000 KM, a našao je i, bar privremeno, rješenje za hotel, koji je šumariji kamen o vratu, jer je dogovorio da će sportske ekipe iz Srbije dolaziti u Čajniče na pripreme.
– Imao bih ja plus od skoro 200.000 KM, ali sam isplatio radnicima 178.000 KM regresa. Gubitaši, kao što znate, ne isplaćuju regres – kaže Dačević.
Kada je juče pred kraj radnog vremena dobio vijest da mu nije produžen mandat v.d. direktora, čime je praktično smijenjen, samo na elegantniji način, Čedi Dačeviću je, kaže, prvo pala na pamet izjava premijera Viškovića.
-Kad je rekao da će gubitaši morati da odu, znao sam da od toga nema ništa. Znao sam da je to farsa, ali da je baš ovolika sprdačina, nisam mogao ni pomisliti – kaže Dačević.
Iz uprave “Šuma RS” se nisu oglasili, samo je za Srpskainfo nezvanično potvrđeno da će u ponedjeljak biti primopredaja dužnosti u šumarijima u Čajniču i Tesliću. Dačević kaže da taj čin čeka “čiste savjesti i svjetla obraza”.
Nikom ništa nisam dužan, svi dobavljači su izmireni, radnicima ne dugujemo ništa, sve je pod konac – kaže on. Drvoprerađivači, koji su se u Čajniču snabdijevali oblovinom su šokirani, jer skoro jednoglasno smatraju da je Dačević najbolji direktor šumarije.
 

Tagovi: