Olakšani uslovi sticanja hrvatskog državljanstva

Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uslove potrebne za sticanje hrvatskog državljanstva.

Prošireno je pravo sticanja hrvatskog državljanstva porijeklom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo porijeklom može steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inostranstvu čiji je jedan roditelj, u trenutku njegovog/njenog rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema prepreka.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima.

– To ne bi bile samo osobe koje su iselile sa područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske – objasnio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, Žarko Katić.

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatraće se i osoba rođena od 8. januara 1977. do 8. oktobra 1991. kojoj su trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uslovom da u roku od dvije godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva.

Izmjene Zakona stupiće na snagu 1. januara sljedeće godine, a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu umjesto kancelarije državne uprave obavljaće županije, odnosno Grad Zagreb.