Obdanište "Naša radost" zatvoreno do 1.juna

Štab za vanredne situacije u Modriči produžio je do ponedjeljka, 1. juna, zabranu rada Dječijem obdaništu "Naša radost" - javnoj predškolskoj ustanovi u kojoj je 18. maja obustavljen rad zbog potvrđenog virusa korona kod jedne radnice.

Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Mladen Krekić rekao je da Štab zbog raznih spekulacija u javnosti o pojavi virusa korona neće žuriti sa otvaranjem obdaništa.

"Po naređenju Štaba obavljeno je testiranje osam radnika i 33 djece koja su bila u prvom i produženom kontaktu sa oboljelom radnicom. Srećom, njihovi nalazi, obavljeni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, negativni su i spriječena je pojava žarišta i širenje zaraze", rekao je novinarima Krekić, koji je i načelnik opštine Modriča.

Krekić je istakao da opasnost od virusa korona nije prošla, zbog čega građani moraju da se pridržavaju mjera propisanih nakon ukidanja vanrednog stanja u Repbulici Srpskoj.

On je naveo da predstoji liberalizacija mjera i u oblasti sporta, ali da nijedna organizacija neće dobiti saglasnost za početak rada bez prethodnog testiranja sportista i sportskih radnika.

"Bez maksimalnih mjera zaštite ne bi trebalo dozvoliti ni maturske zabave koje, ukoliko bude propusta, mogu drastično pogoršati epidemiološku situaciju", rekao je Krekić.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović rekao je da su u ovoj opštini do sada na virus korona testirane 343 osobe.

"Oboljelo je 25 osoba, od kojih je pet preminulo, pet izliječeno i 15 se nalazi na liječenju", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da se posljednjih sedam dana pojavilo novo žarište u mjestu Dugo Polje, gdje je u dvije porodice virus korona potvrđen kod 12 osoba, a jedna je preminula.

On je rekao da je Dom zdravlja evidentirao sve osobe koje su bile u kontaktu sa preminulim i članovima njegove porodice, te da će te osobe u toku ove sedmice biti testirane na virus korona.

"U četrnaestodnevnom karantinu u Modriči su bile 92 osobe, dok je pod ljekarskim nadzorom u kućnoj izolaciji boravilo 879 lica", rekao je Stefanović.

Tagovi: