NJemačka ulazi u tehničku recesiju: Evo šta to znači za najjaču evropsku ekonomiju

U četvrtak sljedeće nedjelje, u osam sati ujutro, Njemačka će zvanično ući u recesiju. Tada će, naime, vrhovni njemački statističari objaviti podatke o ekonomskom rastu u trećem tromjesečju ove godine i, po svemu što je do sada poznato, ispred brojke će stajati minus, piše Dojče vele (DW).

S obzirom na to da je i u drugom tromjesečju ispred brojke o ekonomskom rastu stajao minus, to znači: Njemačka je u recesiji.

– Mnogi očigledno jedva čekaju da njemačka privreda zapadne u tešku krizu. Jasno, loše vesti bolje se prodaju. Ali, stvarnost izgleda drukčije – smatra urednik ekonomske redakcije DW Henrik Beme.

Kao prvo, objašnjava on, radi se o nebitnoj, takozvanoj “tehničkoj recesiji”, zato što je neko nekad smislio da je recesija kad su dva uzastopna tromjesečja u minusu.

I drugo, većina stručnjaka slaže se da situacija u stvarnosti nije loša i da neće dugo da traje, navodi se u tekstu, i dodaje da će do kraja godine njemačka privreda opet rasti, makar to bilo samo pola procenta.

– Nemojte pogrešno da me shvatite: mnoga preduzeća trenutno preživljavaju napeta vremena. Trgovinski ratovi, ne samo između Amerikanaca i Kineza, zadaju im glavobolju. A uz to i ova beskrajna priča oko Bregzita, što sveukupno gledano usporava ekonomske aktivnosti. To snažno osjećaju njemačka mašinogradnja i hemijska industrija. Auto-industrija, uključujući i dobavljače, nalazi se u procesu najvećih promjena otkako se proizvode automobili – napominje Beme.

Automobili, mašine, hemija: kad tri najveće industrijske grane u Njemačkoj imaju poteškoće, to nesumnjivo ostavlja tragove.

Nesigurnost koja vlada u brojnim firmama očigledno se prenosi i na one koji ukupno stanje prate i koji bi iz toga trebalo da sastave prognoze: tu gotovo ništa više nije u redu. Jednostavno zato što je svijet postao mnogo kompleksniji i zato što mnogi modeli na osnovu kojih se rade prognoze potiču još iz analognih vremena.

Digitalni preobražaj nije ugrađen ni u jedan model za sastavljanje prognoza. Tako se događa da je industrijska proizvodnja u avgustu iznenada porasla, iako je većina računala na smanjenje. A onda ti isti ljudi odmah upozoravaju da taj rast može biti kratkog daha i da će već u septembru predznak ekonomskog rasta biti negativan.

I šta se dogodilo? Četiri nedjelje kasnije objavljeno je da je industrija u septembru iznenadila sa pozitivnom bilansom poslovnih naloga. Govori se čak o stvaranju osnova za rast.

– Zato, a i s obzirom na to da su se u posljednje vrijeme stabilizovali i drugi indikatori konjunkture, posmatrači smatraju da je moguće da će najveća privreda u Evropi krajem godine ponovo biti na kursu rasta, a to je loše za sve one koji su se nadali padu njemačke ekonomije – ocjenjuje se u tekstu.

Ono što se često zaboravlja jeste da je za Njemačkom decenija ekonomskog rasta.

– Mnoge firme više nisu mogle da primaju poslovne naloge, jer su njihovi kapaciteti bili popunjeni. Pokazatelj te potražnje je i često spominjani nedostatak stručne radne snage. Postojala je čak opasnost od pregrijavanja njemačke privrede – sa svim negativnim posledicama koje to može da ima, kao što je recimo strahovit porast cijena – ukazuje Beme.

Zato, kako navodi, brojnim preduzećima nedvosmisleno odgovara određeno smanjenje aktivnosti.

– Ne zaboravimo, još uvijek govorimo o konjunkturnim ciklusima. A takav ciklus se sastoji od rasta i pada. Kao što rekoh, to malo pomaže dobavljaču koji je do sada proizvodio kućišta prenosnika za Dajmler ili Folksvagen. Sada potražnja opada, jer elektro-automobilima nisu potrebni prenosnici. Izazov koji se nalazi pred tim firmama je – snaći se svemu tome. Ali, tako je bilo oduvijek. Bez te sposobnosti, koja odlikuje njemačka preduzeća srednje veličine, njemačka privreda i ne bi bila ono što je danas: globalni igrač – zaključuje ekonomski urednik DW Henrik Beme.

Tanjug