Preporuke crkve: Ni sahrane više nisu iste, ovo su nova pravila

Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska izdala je obavezujuća upustva o obavljanju sahrana na području ove Eparhije.

Kako je saopšteno iz Eparhije, prilikom izjavljivanja saučešća ne cjeliva se kovčeg i ne rukuje sa rodbinom, a na vratima doma pokojnika ili kapele treba odredtiti osobu koja će voditi računa o provođenju ove mjere, a posebno o tome da broj osoba u kapeli ili kući bude smanjen prema opštim uslovima civilnih vlasti o javnim skupovima.

Eparhija je sugerisala građanima na poslije sahrane ili parastosa ne organizju okupljanja i ručkove.

Građane su pozvali da budu na propisanom rastojanju od najmanje jedan metar i preporučili da se bogosluženja obavljaju vani.

Nadležni sveštenici prilikom zakazivanja sahrane dužni su da o ovome upoznaju porodicu, a vežano je da budu i u kontaktu sa lokalnim institucijama i svoja upustva prilagode stanju koje se mjenja iz časa u čas – navode iz Eparhije ZhiP.

S ciljem sprečavanja širenja korona virusa iz eparhija vjernicima preporučuju da ne cjelivaju ruku sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vjernicima svedu na minimum.

Uzimajuću u obzir savjete ljekara da ljudi koji se nalaze na javnim skupovima budu na međusobnom odstojanju od najmanje jednog metra, molimo da se gužve u hramovima za vrijeme bogosluženja što manje prave, a mala djeca da što više vremena provode napolju ili izvan gužve. Sveštenici treba da se staraju da su hramovi za vrijeme bogosluženja što bolje provjetreni, a vrata i prozori što više vremena otvoreni – navedeno je na sajtu Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske iz koje vjernicima preporučuju i da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju cjelivanjem nego samo naklonom.

Sveštenicima nalažemo da osiguraju da se cjelivajuće ikone u svakom slučaju čiste odgovarajućim dezinfikujućim sredstvima što je češće moguće, kao i stvari koje se često diraju rukama, kao kvake na vratima, stolice,  mjesta za paljenje i uzimanje svijeća i slično. Po završetku Svete Liturgije, vjernici neka uzimaju naforu iz ruke sveštenika, ne ljubeći je. Sveštenici koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja, ne treba da učestvuju u bogosluženju. Sveštenici neka blagosiljaju vjernike verbalno i osjenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta. Svako ko želi da primi sveto pričešće može da se javi nadležnom parohijskom svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu. U svemu ostalom molimo sve da se pridržavaju uputstava Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih ljekara. U danima koji dolaze, smanjivši kontakte sa sredinom oko nas, u „skrivenome čovjeku srca, u nepropadljivosti krotkoga i tihoga duha“ otkrijmo čežnju za Bogom i bližnjim, da bismo se u periodu u kome se nadamo da će virusna pandemija biti iza nas, još snažnije i iskrenije obradovali jedni drugima – poručuju iz ove Eparhije.

Tagovi: