Nastavljeno snimanje filma "Nevidljivi heroji"

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj nastavilo je snimanje dokumentarnog filma s ciljem zahvalnosti Grčkoj za nesebičnu pomoć koju je tokom građanskog rata u BiH pružila srpskom narodu, kao i za jačanje grčko-srpskih veza, rekla je Srni šefica ovog predstavništva Јelena Јovanović.

Јovanovićeva je navela da je snimanje bilo privremeno prekinuto zbog epidemije virusa korona.

Ona je istakla da će u filmu biti predstavljeni predstavnici institucija koji su u vrijeme građanskog rata u BiH omogućili dolazak 20.000 srpske djece u Grčku, kao i porodice koje su ugostile djecu.

- Grčke porodice ne samo da su slale pomoć u vidu hrane i lijekova našem narodu, već su ugostile i više od 20.000 srpske djece širom Grčke i na taj način ne samo spasile djetinjstvo, nego i stvorile neraskidive veze između naša dva naroda - rekla je Јovanovićeva.

Ona je napomenula da, uzimajući u obzir da se proteklih 30 godina o ovome nije govorilo na institucionalnom nivou, Predstavništvo je odlučilo da kroz projekat "Nevidljivi heroji" uputi zahvalnost Grčkoj.

- U dokumentarnom filmu biće predstavljeni kako predstavnici institucija koji su tada omogućili dolazak 20.000 djece, tako i grčke porodice koje su ugostile našu djecu. Na ovaj način, kroz film, ispričaćemo i drugu stranu priče, gdje su žrtve rata u BiH bila prevashodno djeca - rekla je Јovanovićeva.

Prema njenim riječima, u okviru projekta "Nevidljivi heroji" tokom prošle godine, a s ciljem prikupljanja informacija, ostvaren je kontakt sa velikim brojem predstavnika lokalnih samouprava i gradskih opština u Republici srpskoj.

- Od njih gde smo dobili informacije o bratimljenju velikog broja naših opština sa opštinama u Grčkoj tokom devedesetih godina, kao što su Banjaluka i Patra, Ormilia i Sokolac, Gradiška i Kavala, Bratunac i Grevena, te Zvornik i Kalamarja, Doboj i Lezvos - rekla je Јovanovićeva.

Ona je rekla da, s obzirom da bratimljenje predstavlja jednu od alatki koje opštine mogu koristiti kako bi se ostvarila saradnja sa lokalnim vlastima na međunarodnom nivou, Predstavništvo ima za cilj da ove godine u okviru projekta "Nevidljivi heroji" obnovi ova bratimljenja, ali i inicira bratimljenje novih opština, odnosno gradova.

- Cilj obnove bratimljenja jeste razmjena znanja na polju evropskih integracija, pomoć prilikom usvajanja propisa EU na lokalnom nivou, razmjena iskustava u procesu modernizacije rada lokalne uprave, lokalni ekonomski razvoj, stručna pomoć prilikom konkurisanja za donatorska sredstva za razne projekte, ali i kulturna i institucionalna saradnja - rekla je Јovanovićeva.

Ona je podsjetila da će dokumentarni film "Čuvar časti i ponosa-Ćorđe Mihailović", snimljen u saradnji Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj i Agencije Vorld medija iz Banjaluke biti premijerno prikazan 1. maja, na dan kada legendarni čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik Đorđe Mihailović slavi 93. rođendan.

Јovanovićeva je navela da će film biti prikazan na Radio-televiziji Republike Srpske, te uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i na Radio-televiziji Srbije, kao i na još 40 kanala širom Srbije.

- Naravno, film će biti prikazan i u Grčkoj, kao i u svim zemljama gdje Republika Srpska ima Predstavništva, ali i diplomatske predstavnike. Đorđe Mihailović predstavlja veoma bitnu istorijsku ličnost za srpski narod i film predstavlja omaž njemu, jer smo snimanjem filma željeli da sačuvamo njegov lik i djelo od zaborava - rekla je Јovanovićeva.

Osim toga, dodala je ona, sa ovim kratkim dokumentarnim filmom čuva se i svjedočenje o srpskoj golgoti koju je preživio srpski narod tokom Prvog svjetskog rata u borbi za slobodu, kao i ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta.

Јovanovićeva je istakla da saradnju između dva naroda, odnosno dvije zemlje, ne karakteriše samo privredna razmjena, koja je veoma značajna, nego da postoje i drugi vidovi saradnje koji se zasnivaju na dugogodišnjoj zajedničkoj istoriji, tradiciji, religiji, kulturi, te da je to slučaj sa Grčkom.

- Iako danas sa nekim zemljama po pitanju privredne razmjene imamo dobru saradnju, ta saradnja prestaje kada su u pitanju nacionalna pitanja i interesi kao što je pitanje Kosova i Metohije i Republike Srpske, gdje je Grčka jedna od rijetkih zemalja koja nam uvijek otvoreno pruža podršku - rekla je Јovanovićeva.

Ona smatra da i pored toga što su grčko-srpski odnosi tradicionalno dobri, treba ih i dalje njegovati i konstantno raditi da njihovom unapređenju

- Upravo iz tog razloga Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, uprkos pandemiji virusa i ove godine, kao i prošle, intenzivno radi na promociji kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske sa akcentom na ustavno-pravni položaj Republike Srpske u BiH - rekla je Јovanovićeva.