Najmlađi biznismen iz Modriče Branko Antić (11): Ništa mi nije teško, jer radim ono što volim

“Od novca koji zaradim prodajući jaja od prepelica kupujem hranu za sve svoje životinje ili ga potrošim na nabavku materijala koji mi je neophodan u gradnji. Trenutno se, pored 24 prepelice, brinem o još 19 životinja, a želja mi je da jednog dana napravim mini etno selo, kupim plastenik i proširim svoju malu farmu. Imam mnogo planova i trudim se da vrijedno radim da bih došao do cilja.”

Priča ovo jedanaestogodišnji, slobodno možemo reći, biznismen iz Modriče, Branko Antić. Ovo čudo od djeteta osim što slobodno vrijeme troši na svoj omiljeni hobi, brigu o životinjama, odlučio je da uplovi i u poslovne vode, prodajući jaja od prepelice. I iako se mnogo veći od njega bore sa problemima u poslovanju zbog pandemije, Branku posao za sada, kako kaže, ide dobro.

Imao sam nedavno narudžbu i iz inostranstva, ali to je još uvijek rijetko. Jaja uglavnom naručuju ljudi odavde. Otkako me čika Mile Spasojević izreklamirao na internetu imam više posla i nadam se da će tako i ostati”, počinje priču mladi modrički biznismen.

Brankov radni dan nije ni nalik danu njegovih vršnjaka. Nakon što završi školu, pješači oko četiri kilometra do svoje male farme. Tu ima obavezu čišćenja, hranjenja i generalno brige o životinjama, ali i uslovima u kojima one žive. Vikendom ustaje u sedam ujutro i radi sve dok se vidi, jer kaže uvijek ima nešto da se radi.

Oduvijek sam volio životinje. Trenutno ih imam 43, to su prepelice, kokonkine, šamo borci, zečevi i obične koke nosilje. Imam jaja od prepelica, ali i jaja domaćih koka od kojih su neka zelene boje. Volim da se brinem o životinjama i kada porastem volio bih da imam svoju poljoprivrednu apoteku, farmu i da se bavim nečim što ima veze sa životinjama”, priča naš mali, a veliki sagovornik.

Prvi zarađeni novac ikad potrošio na kupnju druge ture koka nosilja

Na pitanje otkud mu ideja da svoju ljubav prema životinjama pretvori u posao, Branko odgovara da je od kada zna za sebe imao preduzetnički duh.

Ja recimo jako volim i da crtam, pa sam jedno ljeto, zajedno sa rođakom, prodavao crteže ispred zgrade i sjećam se da sam zaradio 60 KM. Vozeći traktor sa djedom i kupeći sjeno, takođe sam znao da zaradim novac. Jedno vrijeme sam se bavio prodajom predmeta od drveta u koje se sadi ukrasna pšenica, a koje su mi pomogli praviti baka i djed, a zaradu sam potrošio na kupnju druge ture koki nosilja. Od ljetos prodajem jaja od prepelica i ponosan sam što mogu da zaradim sebi novac. To sa prepelicama došlo je spontano. S obzirom da sam imao svoje koke i zečeve, morao sam da počnem da se bavim nečim od čega ću imati zaradu da bih ih mogao hraniti. I tako smo nabavili prepelice. Mama i tata me i dalje izdržavaju, ali ja sa svojim novcem kupujem hranu za prepelice i ostale životinje i sam finansiram izgradnju i gradim pomoćne objekte za životinje”, kaže Branko.

A kada ovaj neobični dječak kaže da gradi pomoćne objekte za svoje životinje, on se uopšte ne šali.

Kako su kokonkine bile i suviše glasne, a nalazile su se odmah ispod prozora, ja sam okrčio jedan dio dvorišta, dovukao stabla iz šume,  kupio gorivo za kosilicu i 25 metara ograde, te materijal koji mi je falio i ogradio ih gdje nikome ne smetaju, a napravio sam im i pojilo iz kojeg se hrane. Prepelicama sam sam sagradio topao smještaj od drveta, jedino što mi je tata pomogao jeste da montiram vrata. Ništa mi to nije teško, jer radim ono što volim”, nastavlja ovaj interesantni dječak, dodajući da je prvi zarađeni novac od prodaje jaja od prepelica potrošio na kupnju koncentrata.

Velika želja mu je da ima i svoj plastenik

Pored brige o životinjama, Branko ima i svoj dio bašte u kojem, za sada, sadi čeri paradajz i rotkvicu, a plan mu je da se ozbiljnije počne baviti sadnjom kupusa, jer će hraneći prepelice kupusom dobijaju se prava eko jaja.

Baka mi je dala jedan dio bašte i u njemu sam sam sadio povrće koje sam uglavnom dijelio porodici. S obzirom da sam se posvetio istraživanju oko prepelica i njihove ishrane, saznao sam da su kupus, mrkva i jabuke nešto čime bih trebao da ih hranim kako bih dobijao prava eko jaja. Već sada ih hranim zdravo, ali volio bih da imam svoj plastenik u kojem bi tokom cijele godine mogao da sadim hranu koja će koristiti mojim životinjama”, priča Branko.

Pored svega, Branko je odličan učenik, trenira odbojku i kao i svaki jednaestogodišnjak voli da se druži, ali briga o životinjama draža mu je od igranja igrica. Ipak, za svoj “posao” nema uvijek podršku svojih vršnjaka.

Ima drugara koji me ismijavaju, ali me to ne dotiče. Ja recimo jako volim čokoladu, ali ću radije da kupim koncentrat za svoje životinje. I to je jako jednostavno, nema tu računice. Ja ovo radim iz velike ljubavi, a novac je samo nešto što dođe usput. Ipak moram da se zahvalim svojoj razrednoj Sanji Knežević i nastavnici matematike Ljiljani Todorović koje me podržavaju, kao i komšiji stolaru Draganu Gajiću koji mi često daje letvice i drugih stvari od drveta, zatim Saši Laziću koji mi je poklonio dio životinja, ali i mojim baka, djedovima i roditeljima na strpljenju ”, kaže Branko.

Jaja od prepelica koje uzgaja Branko Antić možete poručiti na broj telefona 065 247 730.

Dajana ILIĆ

 

Tagovi: