Nagrada "Novica Tadić" uručena Vladani Perlić

Književna nagrada "Novica Tadić" danas je uručena u Beogradu Vladani Perlić iz Banjaluke za rukopis "Dolče vita".

Nagradu laureatu je uručio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, naglasivši značaj podrške mladim pjesnicima za razvoj svakog društva.

"Kada se u jednom nepoetskom vremenu o poeziji piše, kada se o poeziji misli i stvara i kada se pjesnici njeguju i podstiču, to može da znači samo da društvo nije presjeklo svaku vezu sa svojim životodavnim korjenima", rekao je Vukosavnjević

On je izrazio nadu da će predstojeće godine, zahvaljujući kvalitetu laureata, donijeti dodatni zamah pjesničkoj nagradi "Novica Tadić", te da da će ona "biti izazov za mlade pjesnike u vremenu koje je nepovoljno za poetski diskurs".

Predsjednik komisije Vuk Hamović naglasio je da se rukopis Perlićeve izdvojio "poetičkom dosljednošću na nivou zbirke kao cjeline", te "autorskom invencijom".

Perlićevoj su uručeni i diploma i plaketa sa likom Novice Tadića, rad studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i komplet Sabranih pjesama Novice Tadića.

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 37 rukopisa autora do 35 godina iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja.

Konkurs je bio raspisan u znak sjećanja na pjesnika Novicu Tadića, čiji je opus obilježio srpsku poeziju na razmeđi 20. i 21. vijeka.

Cilj konkursa, koji je prvi put raspisan 2018. godine je podsticanje stvaralaštva mladih pjesnika na srpskom jeziku.

Novica Tadić je rođen 17. jula 1949. godine u Smriječnom kod Plužina a preimnuo je 23. januar 2011. godine u Beograd.

Bio je istaknuti srpski pjesnik, potvrđen značajnim nagradama i zastupljen u mnogim antologijama srpske i svjetske poezije.