Mtel preuzima bivšu firmu Stanivukovića

Kompanija Mtel Banjaluka namjerava preuzeti banjalučku firmu Financ d.o.o. koja se bavi prodajom dopuna za mobilne telefone. Dvije kompanije već su potpisale pismo namjere, saznaje BiznisInfo.

Iz Mtela ovu informaciju nisu željeli potvrditi niti demantovati, kao ni odgovoriti u kojoj je fazi proces preuzimanja.

- U skladu sa strateškom opredjeljenošću da jača svoju tržišnu poziciju u BiH, i uobičajenom biznis praksom, Mtel u kontinuitetu razmatra širenje poslovanja i kroz akvizicije. Dođe li dо rеаlizаciје nove akvizicije, аkciоnаri Теlеkоmunikаciја RS а.d. Bаnjа Lukа, mediji i svi korisnici ćе biti blаgоvrеmеnо оbаviјеštеni – kazala je za BiznisInfo portparol Mtela Milica Kondić.

Prema bazi podataka bonitetne kuće Bisnode BH, trenutni vlasnici kompanije Financ d.o.o. su Miloš Buzadžija i Jelenko Lolić. Firma je osnovana 2002, a posljednjih godina imala je prihode od oko 5 miliona KM godišnje.

„Financ“ je pionir na tržištu uređaja za pripejd dopunu računa mobilnih telefona. Imaju najveću prodajnu mrežu a već dugo usko sarađuju upravo sa Mtelom.

Biznis i politika

Podsjetimo da je jedan od osnivača ove kompanije bio Dragan Stanivuković, otac opozicionog poslanika u Skupštini RS Draška Stanivukovića. Kako su mediji izvijestili krajem prošle godine, Stanivuković je svojih 45 posto udjela tada prodao dvojici drugih suvlasnika – Buzadžiji i Loliću.

– Odlučio sam da izađem iz ovog biznisa jer podržavam politički angažman svog sina i ne želim na bilo koji način da mu moj posao bude prepreka. Iako je ovo privatni biznis koji sam ja godinama stvarao sa svojim partnerima i ne poslujemo sa državnim kompanijama, ne želim da ga bilo ko zbog toga proziva, kao da je to nešto nečasno i nezakonito – rekao je tada Dragan Stanivuković.

Nastavak akvizicija Mtela

Ovo je nastavak akvizicija kompanije Mtel, koja je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, odnosno posredno države Srbije.

Mtel je nedavno preuzeo tri konkurenta u Republici Srpskoj – Elta Kabel DobojBlicnet Banjaluka i Telrad net Bijeljina, zbog čega su se pojavile sumnje i optužbe za stvaranje dominantnog, odnosno monopolističkog položaja. No, Konkurencijsko vijeće BiH u svemu nije vidjelo ništa sporno.

Mtel je odranije vlasnik i sarajevskog Logosofta.

 BiznisInfo.ba

Tagovi: