Momčilo napravio žurku za 1. rođendan svog infarkta: "Pokoj mu duši, izgubio je bitku sa mnom"

Poznato je da Srbi uz jelo, piće i muziku proslavljaju sve i svašta iz razno raznih razloga. Jedna od takvih neobičnih proslava desila se u Požarevcu 25. januara ove godine.

Tog dana u kafiću "Stil", najstarijem u Požarevcu, lokalni novinar Momčilo Veljković napravio je svojevrsni "omaž infarktu" koji je tačno prije godinu dana, na istom mjestu, doživio i preživio, piše TPK news.

On je pozvao svoje prijatelje iz lokalne samouprave sa kojima je bio kada ga je zadesio "defekt", požarevačke novinare, drugove iz kafane, kolege iz firme, kao i članove svoje porodice da obilježe godišnjicu doživljenog infarkta i proslave, kako sam kaže, njegovog prvog rođendana.

Gosti su se u pomenutom kafiću okupili u subotu tačno u podne, gdje ih je dočekala konobarica sa aperativima, kao i muzičari predvođeni legendarnim požarevačkim muzičarem Mirkom Mandićem, u društvu harmonikaša bivšeg policajca-saobraćajca, sada penzionerom, Ljubetom Petrovićem.

Među glavnim gostima bio je Veljkovićev vjenčani kum, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović i kardiolog Goran Grujić koji je Veljkovića primio u bolnicu i koji ga i dalje liječi. U društvu ljekara bio je i Veljkovićev prijatelj vlasnik čuvenog pogrebnog preduzeća i van granice naše zemlje "Drnda-Internacional“, Radiša Mihajlović Drnda.

– Doktora Gruju i Drndu sam pozvao da se zajedno sa mnom i ostalim gostima provesele u slavu mog novog života, ali i, zlu ne trebalo, da ako zatreba profesionalno nastupe u datom trenutku. Ako nekome pozli doktor Gruja da ga reanimira, a ako mu pretekne da ga Drnda preuzme. Profesionalnost na prvom mjestu. No, šalu na stranu ovu proslavu napravio sam kao omaž, ne nekome pokojniku jer se omaži prave za drage pokojnike, već za pokoj duši infarktu koji je izgubio bitku sa mnom i, što se tiče mene, nikada neće da mi se vrati, jer kada shvati sa kakvom „budalom“ je imao posla i vidi kako se sprdam sa njime pobjeći će glavom bez obzira – šeretski, u svom stilu sa čašom viljemovke u ruci nazdravljajući sa gostima, objašnjava slavljenik, dodajući da je infarkt lukava boljka koja će mu se osvetiti, kad-tad, makar i u 101. godini života. Što i sam prihvata.

Veljković kaže da se prošle godine u ovo vrijeme sa svojim drugarima lokalnim funkcionerima i novinarima zapio i da su tada odlučili da dođu u kafe “Stil“ da se provesele, jer je to kafić koji ima dušu i gdje su svi gosti jednaki, bez obzira ko su i šta su. Usput su naručili nekoliko kilograma mesa sa roštilja, kao i razne đakonije od iznutrica (crijevca, pohovani škembići i mozak, džigerica u maramici…). Društvo je bilo raspoloženo, veselili su se uz pjesme naručujući ih sa jutuba, piše TPK news.

– I ja sam toga dana bio izuzetno raspoložen i zajedno sa ostalm gostima se veselio. U jednom trenutku pripala mi je strahovita muka i oblio me hladan znoj. Otrčao sam do toaleta i ispovraćao, što se kaže, dušu. Vratio sam se za sto i naručio jednu koka kolu bez šećera da me povrati. Mislio sam da mi je loše zbog pretjeranog pića, kao i svi ostali. Jedino je konobarica koja je radila primijetila da mi je sve lošije i rekla supruzi da me vodi kući. Ja sam pristao i uz izvinjenje ostalim gostima otišao sam kući, misleći da kada prespavam da će mi biti bolje.

- Međutim, dva dana mi je bilo teško i supruga mi je rekla da odemo do hitne pomoći. Pošto je bio napadao veliki snijeg, a i zbog moje opšte slabosti nisam mogao da vozim, pa smo kod ljekara otišli taksijem. Tamo me je ljekar pregledao i izmjerio nivo šećera u krvi, koji je bio katastrofalan, 25 mikro mola. Odmah me je uputio u bolnicu.

- Na prijemu mi je urađen EKG i dežurni ljekar je primijetio da mi sa srcem nešto nije u redu, pa su me smjestili na intezivnu njegu u koronarnoj jedinici. Tu sam ostao nedjelju dana, gdje su prva tri bila kritična. Ljekari su mi stabilizovali stanje i napisali terapiju koju i dan danas redovno koristim i otpustili sa dijagnozom infarkt miokarda – priča Veljković kako je doživio i preživio infarkt.

Infarkt kolo

Što se same proslave tiče gosti su se veseli uz stare dobre pjesme, kao i novokomponovne od strane šoumena Mirka Mandića koji je na licu mjesta komponovao muziku uz trenutnu inspiraciju, izmišljajući tekstove pjesama, gdje su prednjačile "pjesme“: "Mečka čupa panjevi" i "Poletelo jato divljih svinja".

Najupečatljivije za sve goste bilo je "Infarkt kolo“, ili, kako kažu sami muzičari, kolo za infarkt, jer ko izdrži da ga do kraja izigra, garantovano će biti u predinfarktnom stanju.

Proslava je trajala do kasno u noć, a zdravstveni epilog sa gostima još se ne zna, pošto je ovaj tekst pisan rano u nedjelju u kafiću gdje je proslava i organizovana. Do tog trenutka nijedan akter proslave nije se pojavio na kafi, piše TPK News.

(Telegraf.rs)