Modriča do kraja godine dobija zatvoreni bazen?

Ukoliko sve bude teklo po planu, Modriča će do kraja ove godine dobiti zatvoreni bezen,  iako će iznos, koji Opština treba da obezbjedi za ovaj projekat, biti znatno veći od prvobitno planiranog, s obzirom na poskupljenje cijena materijala na svjetskom tržištu!

Zaključak je ovo sastanka predsjednika švajcarske Fondacije "Obervalis-Djeca našeg svijeta", Jozefa Fuksa i načelnika opštine Modriča, Jovice Radulovića. Fuks je danas imao priliku da vidi preliminarno idejno rješenje bazena u ovoj opštini, da iznese svoje sugestije i prijedloge za njegovo poboljšanje, kao i da obiđe lokaciju na kojoj bi bazen trebao da bude izgrađen.

Mi smo danas pristupili prvim pravim pregovorima oko izgradnje bazena. Imali smo i video prezentaciju preliminarnog idejnog rješenja bazena i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da određene prijedloge, koji su danas izneseni, ugradimo u projekat i nakon toga ćemo imati konačnu verziju bazena. Zahtjev Fondacije je da se bazen izgradi preko puta Sportske dvorane, odnosno u samoj blizini Centra za djecu sa posebnim potrebama, dječijeg obdaništa i kafeterije iz razloga što bi to onda bila jedna cjelina i jedan mini grad Obervalis“, rekao je Radulović.

On je dodao da se još uvijek ne zna koliko će izgradnja bazena koštati s obzirom na porast cijene metala i čelika na svjetskom tržištu.

Ono što mogu reći jeste da se cijena razlikuje u odnosu na prvobitnu početnu cijenu. Mi smo danas upoznati da bi sigurno trebala prelaziti dva miliona KM.  Tek kada bude gotov konačan građevinski projekat mogli bismo znati konačnu cifru i onda ćemo imati još jedan dogovor sa predstavnicima Fondacije kako bismo definisali njihovo konačno učešće u ovom projektu. Lokalna zajednica će učestvovati na način da će dati zemljište i učestvovaće u pretežnom dijelu sufinansiranja ovog projekta, imajući u vidu koliko je Fondacija učestvovala u prethodnim projektima značajnim za našu opštinu“, istakao je načelnik opštine Modriča.

Jozef Fuks je izjavio da je nakon današnjeg razgovora sa novim rukovodstvom opštine Modriča zadovoljan i novim ljudima i preliminarnim idejnim projektom, te da je, s obzirom da su u pregovorima već dvije godine, opšti zaključak da je ovom gradu svakako potreban bazen.

Mi smo Fondacija koja radimo sa djecom i za djecu i dosadašnja dva projekta, Centar i Kafeterija, smo finansirali u kompletnom iznosu. Za ovaj, takođe važan, projekat učestvovaćemo dijelom i to u dijelu od kojeg će korist imati djeca i omladina, pogotovo djeca sa poteškoćama u razvoju. Čim budemo imali finansijsku projekciju i kada budemo znali koliki je naš dio, iza njega ćemo stajati“, naglasio je Fuks.

Idejno rješenje zatvorenog bazena u Modriči podrazumijeva da će bazen dijelom biti prilagođen za djecu sa poteškoćama u razvoju, a dijelom za opštu populaciju. U sklopu cijelog kompleksa biće spa centar sa džakuzijem, masažama, svlačionice, tuševi, kao i kafić koji će služiti hranu, piće i deserte iz kafeterije „Sunce“. Kafić će se nalaziti na spratu i do njega će voditi lift, radi olakšanog pristupa onima kojima to bude trebalo. Bazen će imati spasioce, a grijanje će biti po sistemu toplotnih pumpi koje će praviti ogromne uštede. Bazen je zatvorenog tipa površine 33x40 m kapaciteta 120 osoba, prilagođen plivačima i neplivačima i biće u funkciji tokom čitave godine. Čitav kompleks prostiraće se na površini od 2.400 m2.

Dajana ILIĆ