Modriča: Dan otvorenih vrata u vrtiću i dnevnom centru za djecu sa teškoćama u razvoju (FOTO)

Povodom Dječije nedjelje u JPU „Naša radost“ i Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama Sunce Obervalisa organizovan je Dan otvorenih vrata. Ovogodišnja  Dječija nedjelja obilježava se  pod sloganom „Moja sedmica, moja godina“, u periodu od 7. do 11. oktobra 2019. godine.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima, povodom Dana otvorenih vrata, posjetio je vrtiće gdje je pozdravio djecu i njihove roditelje. On je rekao da je ovo dobra prilika da se roditelji uz druženje sa svojom djecom i vaspitačima uvjere u kakvim uslovima borave njihova djeca.

Nakon obilaska vrtića načelnik Krekić  sa saradnicima posjetio je i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Sunce Obervalisa. Ovom prilikom svim mališanima su uručeni skromni pokloni.

- Veoma sam zadovoljan današnjom posjetom vrtiću. U ovom vrtiću izvedeni su radovi koji će djeci omogućiti ljepši i topliji boravak. Danas smo vidjeli da su djeca najveće blago, većeg blaga mi i nemamo. Bez obzira čije je dijete ono se mora voljeti i poštovati i evo mi to iz Opštinske uprave pokušavamo na ovaj način.  Mi hoćemo danas da budemo sa njima kao i sa djecom sa posebnim potrebama, bez izuzetka, sa djecom iz osnovne škole pogotovo onim mlađim generacijama. Danas sam prezadovoljan zato što sam vidio da mala djeca tako dobre i interesantne programe mogu da izvedu, da te zadive kao čovjeka koji si do sada mnogo toga prošao i vidio. Sada smo to vidjeli u ovom vrtiću gdje su tete sa direktoricom pripremile predivan program kojim su pokazale da ta djeca stvarno uče, da rade i da se pripremaju za ovaj kolektivni način življenja, za školu i za sve ono što ih čeka kada budu stariji - rekao je načelnik Krekić.

Usluge Javne predškolske ustanove „Naša Radost“ trenutno koristi 302 djece i to 170 djece u starom i 132 u novom vrtiću.

- Vrtić već 14 godina povodom Dječije nedjelje organizuje niz aktivnosati koje su usmjerene na promociju dječijih prava, unapređenje razvoja dječije zaštite i unapređenje društvenog položaja djece sa invaliditeom kao važan apsket vaspitanja i obrazovanja. Dječiju nedjelju smo počeli druženjem djece iz našeg vrtića i djece iz Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i svi smo zajednički izašli na centar gdje su djeca šetala sa ispisanim parolama o dječijim pravima. Danas smo imali Dan otvorenih vrata povodom čeka smo pripremili nekoliko kreativnih radionica za našu djecu i njihove roditelje. Predstoji nam još odlazak na izlet sa djecom i zadnji dan imamo posjetu bioskopu - rekao je Marko Maksimović, vaspitač u dječijem vrtiću Naša radost.

Program  Dječije nedjelje se nekoliko godina obilježava i u Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama Sunce Obervalisa koji je počeo sa radom 2015. godine. Trenutno usluge centra koristi oko 50 djece koja su uključena u raznovrsne aktivnosti. Sa  djecom  rade 4 stručne osobe koje svojim nesebičnim zalaganjem doprinose da djeca sa posebnim potrebama budu integrisana u društvo.

- Ove sedmice smo imali razne aktivnosti na obilježavanju Dječije nedjelje i to uglavnom u saradnji sa dječijim vrtićem koji je tu pored nas. Danas takođe imamo i predavanja našeg pedijatra iz Modriče kao i stomatologa na temu vakcinacije i oralne higijene što je nama vrlo važno. Sutra je planirano besplatno logopedsko testiranje za koje već imamo zainteresovanih. Na kraju ćemo sve uokviriti jednim zajedničkim izletom ako nas vrijeme posluži - rekla je Jelena Antić, koordinator Centra.