Šamac: Mladi istoričari snimaju dokumentarac o svojoj školi 

U prostorijama Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ Šamac snima se dokumentarac povodom 50 godina postojanja ove obrazovne ustanove. Ideja je potekla od predstavnika Kluba istoričara „Posavina“ i Stvaralačko-edukativnog tima iz Modriče uz odobrenje direktora škole, Smilje Nišić. 

Dokumentarac se snima po scenariju Maje Vidović, a pored nje učestvuju Dimitrije Živanović, kao narator, te Danijel Broćilović, kao kamerman i montažer. 

„Ovo je jedinstvena prilika da, kao bivši učenici, povodom 50 godina postojanja škole ostavimo nekog traga za buduće generacije. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sarađivati sa bivšim profesorima, učenicima ali i sadašnjim đacima, koji su se, sa zadovoljstvom, odazvali pozivu“, istala je istoričarka Vidovićeva. 

Premijera je predviđena sredinom marta za srednju školu, a za sugrađane Šamca dokumentarac će biti prikazan tokom manifestacije Dani opštine Šamac koja se održavaju u aprilu.  

„Srednjoškolski centar osnovan je 1970. godine, a ranije su stručne škole postojale zasebno. Drago mi je što dokumentarac o školi snimaju naši bivši učenici, koji se trude da na najbolji način predstave prave vrijednosti omladini lokalne zajednice, i koji su poslije svršenih studija ipak se odlučili vratiti na svoje ognjište da prenesu svoje znanje novim generacijama, i tako dali primjer našim đacima. Ovim putem pozivam sve devetake da nam se pridruže naredne godine i da zajedno uz, kvalitetno osoblje, stičemo znanje“, istakla je Smilja Nišić 

Mladi režiser, Danijel Broćilović, jedan od predstavnika SET-a iz Modriče, istakao je da mu je ovo jedno novo iskustvo koje će mu, i te kako, pomoći u nastavku karijere.