Mjerenjem nivoa šećera u krvi Modriča obilježila Svjetski dan zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, udruženje dijabetičara „Modriča-Dijabet“ organizovalo je danas akciju besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi koja je održana na Trgu dr Milan Jelić.

Akciji se odazvao veliki broj građana Modriče, a vrijednosti kontrolisane danas bile su na zadovoljavajućem nivou.

Dr Mladen Stajić, ljekar u Domu zdravlja Modriča i član udruženja dijabetičara „Modriča-Dijabet“ rekao je da je razlog održavanja akcije želja da se provjeri zdravstveno stanje građana s obzirom da se pacijenti, zbog cijele situacije sa pandemijom, ustručavaju da idu u zdravstvene ustanove, ali i jer su preporuke takve da se ne ide u svim prilikama.

Dosta pacijenata koji su na inzulinu ili su uopšte dijabetičari ne idu toliko često na kontrole koliko bi trebali u idealnim prilikama, te smo odlučili da danas na Svjetski dan zdravlja prekontrolišemo građanima šećer u krvi, da ih posavjetujemo, ali i da odgovorimo na pitanja koja su možda htjeli da pitaju svog porodičnog ljekara, ali nisu uspjeli da dođu do njega. A sa druge strane, tu smo i da bismo eventualno otkrili neke nove povišene vrijednosti šećera kod osoba koje nisu ni znale da ga imaju“, istakao je Stajić dodavši da je današnja akcija provedena u dosta manjem obimu nego prijašnjih godina i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Na pitanje kako bi ocijenio generalnu zdravstvenu sliku građana Modriče s obzirom na pandemiju, dr Stajić je istakao da je zdravlje generalno zapuštenije iz razloga što sa jedne strane imamo preporuke da se ne ide u zdravstvene ustanove, dok su sa druge strane pacijenti bezrazložno uplašeni.

Pa čak i kad bi trebali stvarno da idu ljekaru, pacijenti se ustručavaju da dođu. Danas je Svjetski dan zdravlja i nije samo okrenut prema dijabetesu, tu su i kardiološki pacijenti, onkološki, neka hirurška oboljena i mnogi drugi i mi vidimo kroz praksu da dosta ljudi trpi i ne javljaju se ljekaru i onda dođu sa težim posljedicama koje su se mogle ranije prevenirati. Ja bih apelovao da bez obzira što je epidemiološka situacija teška, ipak teški, a pogotovo stariji pacijenti, s vremena na vrijeme kontrolišu svoje zdravstveno stanje“, zaključio je Stajić.

Prema posljednjim ažuriranim podacima u Modriči je registrovano 3 000 dijabetičara.

D.Ilić

Tagovi: