Menadžer godine gura u stečaj uništenu firmu

Nakon što je radnike obespravila i ostavila bez plata, Republici Srpskoj ostala dužna preko milion maraka poreza, te oštetila brojne poslovne partnere i povjerioce, vlasnica preduzeća “Sconto-prom” iz Prijedora Elizabeta Josipović se sjetila da i formalno ugasi ovo propalo preduzeće.

Ona je početkom prošlog mjeseca Okružnom privrednom sudu u Prijedoru podnijela zahtjev za stečaj, a sud je nedavno pokrenuo prethodni postupak kako bi se utvrdilo da li za tako nešto postoje uslovi, saznaje portal CAPITAL.

Obzirom da sud na osnovu podnesene dokumentacije nije u mogućnosti da sam procijeni postojanje svih neophodnih uslova koje zakon predviđa za otvaranje stečajnog postupka, to je neophodno pokrenuti prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka”, navodi se u Odluci suda koji je za stečajnog upravnika imenovao Draganu Pašić iz Prijedora.

Pašićeva nam je poručila kako sprema izvještaj koji će predočiti sudu, ali je o detaljima odbila da razgovara.

Od menadžera godine do policijskog dosijea

Elizabeta Josipović se u svijetu biznisa pojavila 1998. godine. Firma je počela sa tri radnika, i u početku se bavila šivanjem i krojenjem presvlaka za namještaj da bi kroz nekoliko godina došlo do ekspanzije i širenja proizvodnje, pa je u jednom momentu bilo zaposleno 600 radnika koji su pravili godišnji promet veći od 18 miliona maraka.

Posao je cvjetao, bila je to priča o uspjehu iz snova, a vlasnica je 2004. godine nagrađena titulom najboljeg menadžera u BiH.

Od 2005. godine krenuli su u proizvodnju namještaja koji se iz pogona u Prijedoru, Prnjavoru i Sanskom Mostu dalje distribuisao u prodajnim salonima “Urban” u nekoliko gradova u zemlji.

Međutim, početkom 2014. kao kula od karata kreće da se ruši priča o poslovnom uspjehu Josipovićeve, jer se ispostavilo kako se iza vrata uspješnog preduzeća kriju dugovi, zloupotrebe i prevare.

Žena koja je prije samo nekoliko godina bila sinonim za rad i predanost danas se uglavnom spominje u izvještajima istražnih organa. Zbog brojnih malverzacija koje je napravila, njen policijski dosije svakog dana je sve deblji.

Protiv Elizabete Josipović, MUP je podnio nekoliko krivičnih prijava. Krajem septembra prošle godine MUP RS ju je prijavio tužilaštvu zbog sumnje da je upravo Banku Srpske oštetila za 147.000 maraka, tako što je otuđila  založenu imovinu preduzeća “Urban”. Tri godine ranije, tačnije 2016. je prijavljena zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Ostaće upamćena i po tome što je 2013. godine radnicima kojima je dugovala plate, kao kompenzaciju ponudila namještaj.

Nakon propasti “Sconto-proma” u pogonima te fabrike biznis sa tekstilom je započeo njen sin Alen Josipović, sa preduzećem “Lena”.  I on je kao i njegova majka radnicima ostao dužan novac za plate.

Tagovi: