Marković: Podmićivanje birača je krivično djelo

Nije zabranjeno  lobirati, ali je zabranjeno podmićivati, prijetiti, obmanjivati ili na neki drugi protivpravan način prinuditi drugog ili na njega uticati da na izborima ili glasanju glasa za ili protiv  određenog prijedloga, da uopšte ne glasa ili da glasa u određenom smislu – istakla je dr Ivanka Marković, članica Predsjedništva SDS.

Ona kaže da je lobiranje za kandidate pojedinih stranaka u svakom izbornom procesu uobičajena pojava u svim državama svijeta. 

„Međutim, ako se „lobiranje“ pretvori u otvorenu „kupovinu glasova“ odnosno ukoliko se biraču nudi, daje ili obećava nagrada, poklon ili neka druga imovinska ili neimovinska korist da bi glasao za određenog kandidata onda to nije više lobiranje već krivično djelo za koje je u Krivičnom zakoniku Republike Srpske predviđena novčana kazna  ili kazna zatvora do tri godine“, naglasila je dr Ivanka Marković. 

Markovićeva je kazala da ako neku od navedenih radnji učine članovi biračkih odbora, izborne komisije ili drugo lice u vršenju dužnosti u vezi sa izborima ili glasanjem, kazniće se novčanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

„Međutim, treba znati da ne čine krivično djelo samo oni koji „kupuju glasove“ već i oni koji „prodaju“ svoj glas, jer je Krivičnim zakonikom Republike Srpske predviđena novčana kazna ili  kazna zatvora do tri godine za birača koji za sebe ili drugog zahtijeva, primi poklon ili obećanje poklona ili kakve druge koristi kako bi glasao za ili protiv određenog prijedloga, da uopšte ne bi glasao ili da bi glasao u određenom smislu“, zaključila je prof. dr Ivanka Marković.
 

Tagovi: