Mara – „Alfa“ i omega Modriče

Ako želite da politiku i kampanju za lokalne izbore u Republici Srpskoj shvatite na brzinu i bez mnogo muke, najbolje je da pođete od Modriče.

Piše: Slobodan Popadić, novinar unutrašnje politike

Tamo postoji sve što je potrebno za šou: kandidat koji zloupotrebljava vezu sa republičkom vlašću, njegov kolicioni partner koji je istovremeno protivkandidat, te opozicija razjedinjena na dva kandidata iako tvrdi da su partneri na nivou Srpske.

Tim redoslijedom radi se o Mari Milošević (SNSD), Risti Mariću (SP), Jovici Raduloviću (SDS) i Gordani Vidović (ovo ne može da se skrati - radi se o šefici Seljačke stranke koja je istovremeno u Klubu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS. Tu stranku zlobnici zovu „B timom“ PDP-a).

Očekivano, u dosadašnjem toku (pred)kampanje dominira mlada kandidatkinja SNSD-a Mara Milošević. Iz njenih javnih nastupa po Modriči, na društvenim mrežama i u Narodnoj skupštini RS (jer ona to ne razdvaja) vidimo da igra na samo jednu kartu, a to je da preko republičkih i institucija BiH obezbijedi pare za lokalne potrebe i sebe proglasi zaslužnom za to.

Navešćemo dva primjera: slučaj lokalne Fabrike obuće „Alfa“ i modričkog Srpskog kulturnog centra. Nakon što su radnice pomenute fabrike proglašene tehnološkim viškom, ostale su i bez mizernih naknada za nezaposlene. Kada su otišle da se prijave na Biro rada odbijene su, jer im od početka godine nisu uplaćeni doprinosi. Tu uskače Miloševićeva i obećava da će riješiti problem radnica. Kako? Tako što je ona razgovarala sa predstavnicima Vlade RS koji su joj obećali da će da budu isplaćeni doprinosi.

„Ja sam pregovarala sa predstavnicima Vlade RS, rekli su mi da će biti neka finansijska podrška, ne samo za ’Alfu’, nego i za radnike drugih firmi koje su zbog korona krize imale problema. O svemu je upoznat i premijer Radovan Višković i ministar privrede. To će biti urađeno. Na koji način ne znam tačno, ali vjerovatno preko Kompenzacionog fonda RS“, rekla je Miloševićeva 9. oktobra za Srpskainfo.

U prevodu - vi napravite dugove, ja sredim sa Vladom da ih plati iz budžeta, radnice zadovoljne, poslodavac trlja ruke, a ja sam heroina!

Mara - „Alfa“ i omega Modriče. Tim prije što se po gradu šuška da pomenutu fabriku kupuje njen otac.

Drugi slučaj: na njenom Fejsbuk profilu i na profilu SNSD Modriča objavljen je ovakav tekst: „Da bi naša građevina, u kojoj se dešavaju sve kulturne i društvene manifestacije, bila adekvatna svojoj namjeni, Mara Milošević, kandidat za načelnika opštine Modriča obezbijedila je 200.000 evra donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije za rekonstrukciju Srpskog kulturnog centra koja uskoro kreće u realizaciju“.

I prilikom dolaska ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca u posjetu modričkoj fabrici „Tesla“ Mara miješa partiju i državu: „Sadržajan dan sa ministrom Košarcem, razgovor o pripremi Opštinskog odbora SNSD Modriča za predstojeće izbore kao i savjeti privrednicima o mogućnostima podrške Savjeta ministara u njihovom poslovanju“.

Iako ovakve poruke u podsvijesti birača (pred čijim očima je davno izmiješana partija i država) djeluju moćno, rezultat Miloševićeve će, po svemu sudeći, zavisiti od dva faktora: koliko su njen prethodnik Mladen Krekić i njegovi ljudi na terenu spremni da rade za Maru i da li će Milorad Dodik lično imati vremena da je spasava u kampanji. Za Krekića nisam siguran.

Od njenog koalicioniog protivkandidata Riste Marića do sada nismo čuli ništa. Vjerovatno nećemo ni čuti, osim ako se desi da Đokićevi socijalisti do balčaka zarate sa SNSD, pa da onda i Risto pokaže da umije da priča. Kao onomad kada je nemušto objašnjavao zašto je otišao kod Gorana Selaka, pa se brže bolje vratio u staro jato.

Opozicioni kandidati, Jovica Radulović i Gordana Vidović, tek su posebna priča. Ovom prilikom se nećemo baviti njihovim javnim nastupima, nego političkim kontekstom slučaja. Jasno je da Radulović ima daleko veće šanse od Vidovićeve, ali je još jasnije da bi ona mogla da odvuče par stotina glasova koji lako mogu da presude izbore u Modriči. Zato je nevjerovatno i politički nonšalantno od lidera SDS-a i PDP-a da sa Vidovićevom nisu željeli, odnosno da nisu mogli da dogovore da ne bude kandidat. Da joj zauzvrat daju bilo šta drugo. Naravno, osim ako jedan od njih ne stoji iza poteza Vidovićeve?

Gledajući odnose između SDS-a i PDP-a u nekim lokalnim zajednicama, kao i njihove veze sa SNSD – ništa nije isključeno.