Makedonija još nije uspjela da nabavi struju za zimu

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići izjavio je da bi sljedeće nedjelje trebalo da se zna gdje će ta zemlja nabavljati električnu energiju tokom predstojeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopska Večer.

- Ima pozitivnih signala. Sljedeće nedjelje imaćemo konkretna saznanja šta možemo da ponudimo privredi - rekao je Bitići.

On je naglasio da se svaka cijena koja bi bila niža od trenutne berzanske može smatrati prihvatljivom.

- Imamo situacije da cijene idu i do 1.000 evra po megavatsatu i ako se ponudi cijena od 300 evra, to je zaista jeftino. Znam da privreda ponekad nije spremna toliko da plati, ali mi se trudimo da im obezbijedimo struju. Ovo su vremena opstanka - upozorio je Bitići.

Večer navodi da je ministar privrede Krešnik Bekteši rekao da pregovara sa svim susjednim državama kako bi obezbijedio jeftiniju struju za privredu, ali je ocijenio da su očekivanja poslovnog sektora velika.

Dodao je da 10 najvećih preduzeća u zemlji, čija je potrošnja oko 80.000 megavatčasova, traži značajnu državnu pomoć.

- Ako uzmemo u obzir današnje cijene i koliku subvenciju traže samo ovih 10 preduzeća, država bi trebalo da izdvoji oko 20 miliona evra - naveo je Bekteši.

On smatra da su takvi zahtjevi privrede nelogični, jer je upravo tih 10 najvećih potrošača električne energije proteklih godina ostvarilo ogroman profit.

Večer piše da su u toku pregovori o kupovini struje sa Bugarskom, a da je ministar Bekteši krajem nedjelje posjetio i Tursku. 

 

capital.ba

Tagovi: