Kreiran demografski izborni indekst izbora u BiH

Redovni profesor i donedavni rektor Univerziteta Istočno Sarajevo, Prof. dr Stevo Pašalić kreirao je mapu i tabelu demografskog izbornog indeksa na osnovu rezultata koje su politički subjekti i koalicije ostvarile u opštinama i gradovima za nivo načelnika i gradonačelnika u izborima 15. novembra na području Republike Srpske.

"Nakon definisanja demografskih indikatora, provedena je i njihova standardizacija, odnosno usklađivanje vrijednosti varijabli na istu skalu kako bi bilo moguće njihovo međusobno upoređivanje. Uslijedilo je izračunavanje na nivou stranaka/partija/koalicija, kao i prostorni indeks (Pi) – izjavio je za naš portal Pašalić, dodavši da je do utvrđenih indeksa došao tako što je uzeo u obzir broj stanovnika opština i gradovima u odnosu na ukupan broj stanovnika u Republici Srpskoj.

Prema tabeli, demografski indeks SNSD je 52,1 PDP 16,1, zatim slijede Koalicije SDS-PDP sa indeksom 14,5 i SDS sa 11,7. U tabeli je ješ osam političkih subjekata i koalicija, ali su svi oni sa indeksom manjim od dva odsto.

Lj. Đ.

Tagovi: