Katarina Ristić u SAD ispravlja nepravdu prema Srbima i “sveti” pretke

Porodica Ristić nije uspjela nakon 14 godina borbe da dokaže da su im pripadnici odreda “El mudžahid”u toku rata u BiH uzurpirali i uništili imanje nasljeđeno od njihovog pretka solunskog dobrovoljca Petra Ristića, ali im satisfakcija može biti pobjeda njihovog potomka u pobjedi protiv sistema u SAD i ispravljanju nepravde prema Srbima.

Srpski mediji u dijaspori izvjestili su da je Katarina Ristić (17) iz Čikaga 2017. godine sa četiri školske drugarice Amerikanke napisala seminarski rad na temu "Bosanski genocid" u kojem je razobličila svu tamošnju dostupnu školsku literature, a koja se tiče netačnih podataka u vezi sa Srbima kao ubicama, u kojima su čak i Sveti Sava, Nikola Tesla, Vlade Divac i Novak Đoković bili prikazivani u kontekstu ratnih zločina, sa fotosima uz fotografije srpskih ratnih vođa.

Domaći zadatak hrabre srpske djevojčice sada je zalaganjem njenog oca Ranka Ristića promijenio nastavni program čitavog distrikta.

Naslovi iz srpskih medija u dijaspori o podvigu Katarine Ristić

Nakon uložene njegove žalbe u Distriktu 64 na kraju su dobili obavještenje da su u udžbenicima napravljene izmjene, kojima su ispravljene nepravde i netačnosti o Srbima. Tako je ispravljen podatak da broj poginulih Bošnjaka za vreme rata u BiH nije 200 hiljada, već su sve tri strane ukupno imale 80 do 100 hiljada žrtava. Termin “genocid” preimenovan je i zamjenjuje se riječju “atrocity“, odnosno “zvjerstva”. Ranije konstatacije u udžbenicima da je presjednik Srbije Slobodan Milošević osuđen za ratne zločine i genocid su takođe izbačene kao netačne.

Kompleno su iz školskog programa izbačene sve knjige koje su sa državale netačne informacije, a nisu selektivno mogle biti korigovane, uvedene su provjere internet informacija koje se koriste u školstvu ovog distrikta, pa su čak i zvanično u program uvedeni dokumenti i izvori koje je Katarina koristila u svojoj istrazi.

Kada je riječ o uzaludnoj borbi za pravdu njene porodice, riječ je o sudskom procesu poznatom u BiH kao “Ristići protiv mudžahedina”. Rođena braća njenog pradjede Radivoja, Nestor i Branislav Ristić iz Doboja još 2004. godine pokrenuli su spor protiv Ministarstva odbrane BiH i Federacije BiH zbog uništavanja imanja u Gostoviću kod Zavidovića (FBiH) od strane pripadnika odreda “El mudžahid”.

Ristići na svom imanju kod Zavidovića nakon odlaska mudžahedina (Foto: LJ. Đurić)

Ristići su tražili nadoknadu zbog razrušenih kuća i imanja, koje je njihov otac Petar, dobio na poklon od Kraljevine Jugoslavije zbog svojih zasluga kao učesnik balkanskih ratova i Solunskog fronta. Imanje je dobio u neposrednoj blizini srednjovjekovnog manastira “Udrim”, koji je takođe dodatno devastiran dolaskom i formiranjem kampa mudžahedina u ovom dijelu BiH.

- Formalno je Ustavni sud odlučio da nema osnova za individualnu krivičnu odgovornost po tužbi Ristića, jer je presuđeni General ABiH Rasim Delić preminuo u žalbenom postupku. Zbog toga se tim slučajem nije pozabavila ni poslednja sudska instanci, Međunarodni sud pravde u Strazburu, uzimajući u obzir formalnu prepreku da nisu iscrpljene sva pravna sredstva pred domaćim sudovima,  kaže za naš portal zastupnik Ristića u ovom sporu Siniša Lopandić.

Ovaj advokat smatra da je pravda ipak dostižna, ali da se čeka sudski epilog drugog u lancu odgovornosti za zločine plaćenika iz islamskih zemalja, koji su se u ratu u BiH borili na strani i pod komandom ABiH, generala Sakiba Mahmuljina.

- Kao oštećena strana se mogu pojaviti potomci tužitelja kada se donese očekivana presuda za odgovornost Mahmuljina, komandanta Trećeg zeničkog korpusa, u čijem sastavu je bio Odred “El mudžahid”, kaže Lopandić, dodavši da je cinično tumačenje u odbranama iz FBiH da se u uništavanju imanja Ristića radilo o “višoj sili” i da nema dokaza da su mudžahedini bili pod komandom takozvane ABiH.

Stoga se pobjeda potomaka Ristića u SAD može smatrati djelomičnim ispravljanjem pravde i da će u dogledno vrijeme doći na red i ispravljanje nepravde za uništenje ognjišta Ristića, koje je kao i susjedni manastir “Udrim” mjesto od posebnog značaja, jer je zasluženo herojskom borbom u oslobodilačkim ratovima srpske vojske.

Prvi pokretač tužbe Nestor Ristić umro je u 90. godini prije tri godine, bez dobijene naknade i riješenog bilo kakvog stambenog pitanja od strane ovdašnjih vlasti RS. Da pomognu porodici Ristić u neravnopravnoj borbi protiv vlasti FBiH nemoćni su bili i Obdusmeni za ljudska prava Jasminka Džumhur i Ljubomir Sandić, koji su bezuspješno nalagali Kantonalnom sudu u Sarajevu da bez odlaganja donese presudu u slučaju “Ristići protiv mudžahedina”.

ODŠTETA

Nezavisni vještaci tokom procesa utvrdili su da je vrijednost imovine uništene u njihovom rodnom mjestu Gostovići kod Zavidovića od strane plaćenika iz islamskih zemalja u proteklom ratu u BiH 199 hiljada maraka.

Prema dokazima, koje posjeduje i Haški tribunal, u Gostoviću na imanju Ristića na svirep način su lišeni života i 52 zarobljenika, srpskih vojnika i civila zarobljenih septembra 1995. godine prilikom pada Vozuće pod kontrolu Armije BiH.

Katarina sa porodicom kod imanja među ruševinama manastira „Udrim“

PORODIČNO STABLO

- Katarina je kćerka od Ranka, čiji otac Čedo je do rata bio poznati vozač u Gostoviću i Zavidovićima. Njegov otac je Radivoje, a rođena su mu braća Nestor i Branislav. Otac njih trojice je Petar Ristić, koji je nakon Prvog svjetskog rata dobio na poklon imanje kod manastira “Udrim” od Kraljevine Jugoslavije, pojasnio nam je nekadašnji komšija Ristića Aleksandar Nedić, koji je nakon progona iz Gostovića nastanio se u Doboju.

Ljubinko ĐURIĆ