Jovica Radulović: Skupštinska većina još uvijek nije formirana

Iako je modrički SNSD nedavno objavio da imaju skupštinsku većinu, aktuelni načelnik Modriče, Jovica Radulović tvrdi da to nije tačno, te da zvanično skupštinska većina u ovoj opštini još uvijek nije formirana!

On je rekao da je prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine Modriča zakazana za 25. januar ove godine i da se nada da bi tada sve trebalo biti jasnije.

„Pozivam sve odbornike opštine Modriča da pokušaju da shvate i sagledaju dobro situaciju, da ne bismo došli u situaciju da budemo taoci grupe ljudi koja isključivo iz svojih ličnih interesa stvaraju ovaj privid i jaz između načelnika i Skupštine, jer njihovi interesi su u suprotnosti sa onima koje je pokazala većina građana ove opštine davši svoje povjerenje meni, odnosno promjenama“, rekao je Radulović, dodavši da je sve što trenutno čini modrički SNSD neprirodno i uslovljeno jednom manjom interesnom grupom koja nikako ne može da prihvati poraz na izborima.

U slučaju da 25. januara većina ipak bude na suprotnoj strani od načelnika opštine, Radulović, kaže da će on raditi transparetno i boriti se za sve građanima obećano, bez obzira ko činio većinu.

Sve se vrti oko toga da će to biti igra između mačke i miša koja ne može donijeti ništa dobro, samo može naškoditi i građanima i svim onim razvojnim projektima koje smo mi najavljivali. Ja nikom ne osporavam pravo da formira skupštinsku većinu na suprotnoj strani, ali smatram to nije prirodno, jer na takav način može doći do zaustavljanja procesa koje smo dobili kroz povjerenje građana. Moramo uzeti u obzir činjenicu da su građani ti koji su glasali za promjene i da sam ja sam kao pojedinac osvojio više glasova, nego sve te tri političke opcije (SNSD, SP, DNS) zajedno. Skupštinska većina na konstutivnoj sjednici može izabrati predsjednika i podpredsjednika skupštine i vd sekretara. Ja sam isključivo taj koji je ovlašten po zakonu da predloži vršioce dužnosti načelnika odjeljenja i ja ću iskoristiti svoje zakonsko pravo i predložiti ih. U scenariju u kojem te tri političke partije čine skupštinsku većinu oni će imati dvije mogućnosti: da podrže naše prijedloge ili ne, a mislim da nikom ne bi trebalo da bude cilj da radi protiv odluka koje će koristiti građanima ovog grada“, istakao je Radulović.

Sumnjivo porijeklo pojedinih dospjelih obaveza u budžetu opštine

Jovica Radulović načelnički mandat je preuzeo 25. decembra 2020. godine i za ovaj kratak rok, uspio je da sagleda i dobre i loše stvari koje mu je ostavila prethodna vlast. Kada su u pitanju problemi, još uvijek se provjeravaju pojedine dospjele kratkoročne obaveze, jer porijeklo istih je, kako kaže, sumnjivo.

Na tragu smo toga da utvrdimo da li se radi o investicijama na području opštine Modriča, a u predizbornom dijelu su predstavljene kao investicije Vlade RS za protivkanidata Maru Milošević, a koje su sada fakturisane opštini Modriča. Kada utvrdimo da li je to ono što je bila obaveza Vlade ili je to nešto što je prethodna vlast ostavila kao neplaćeni dio računa, ja ću izaći u medije i sve reći. Dočekale su me i neisplaćene subvencije za poljoprivredu, kao i  gorući problem sa Domom zdravlja, koji je među tri najzaduženije zdravstvene ustanove u RS i o tome se moramo veoma brzo očitovati. Ono što je takođe simptomatično su zaključeni ugovori putem tendera javnih nabavki. Ugovori za pojedine javne nabavke koje su rađene, iako to do sada nije bio slučaj, su zaključeni na period od tri i četiri godine, dakle do 2023. i 2024. godine što je veoma čudno da odlazeća vlast obavezuje buduću za neke ugovore koje bi mi radili na drugačiji način od prethodne vlasti. To su neke stvari koje izlaze iz okvira, malo su čudne, ali mi ćemo se konsultovati sa Pravobranilaštvom s obzirom na tajming zaključenja“, naglasio je prvi čovjek Modriče.

Zatvoreni bazen do kraja godine

Radulović je u prethodne tri sedmice obavio i razgovore sa pojedinim investitorima čime bi se budžet ove opštine mogao rehabilitovati.

Ja sam preuzeo budžet opštine sa određenim dugovanjima, sa kratkoročnim obavezama koje su dospjele i prijetile po likvidnost budžeta. Veoma brzo smo pristupili sanaciji tog stanja, radeći bez saradnika, sam, sa postojećim kadrom koji su zaista bili na vrhunskom zadatku, iako se zadržavaju tu do prve konstitutivne sjednice. Ono što mogu da najavim je da ćemo mi u narednom periodu obaviti direktan razgovor sa švajcarskim investitorima iz udruženja Obervalis koji će sufinansirati izgradnju prve faze gradskog bazena. Idejno rješenje i projekat su gotovi, a investicija će biti rađena u dvije faze. Prva faza je zatvoreni bazen, za koji smatramo da treba biti gotov što prije i pušten u funkciju, jer se radi o rentabilnijem dijelu i onom koji bi trebao da pokaže samoodrživost. I optimista sam da ćemo mi zatvoreni bazen imati, uz ogradu do definitivnog razgovora sa sfinansijerima, do kraja ove kalendarske godine. To je investicija koja košta nešto više od 2 miliona maraka“, naglasio je Radulović i dodao da to nije kraj.

 „Pored toga javio se i investitor, u pitanju je uslužna djelatnost u vrijednosti je 4,5 miliona KM, od čega će se dio direktno sliti u budžet opštine. Trebamo imati u vidu poteškoće sa pandemijom, budžet će biti u strašnim problemima, a ove dvije investicije od oko 7 miliona KM će biti dovoljne da rehabilituju budžet, da ga dovedu na stanje u kojem bi trebalo da bude, uz oprez, jer čekamo još uvijek potvrdu kada će se krenuti sa ovim investicijama. I to je samo početak“, zaključio je Jovica Radulović.

Dajana Ilić