Još dva smrtna slučaja od posljedica respiratorne infekcije

Tokom protekle sedmice u Srpskoj su registrovana još dva smrtna slučaja od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Podsjetimo, tokom pretprošle sedmice prvi put su prijavljeni smrtni ishodi SARI, i to dva u UKC RS, koji su bili pozitivni na virus influence A i B (bez subtipizacije). Takođe se radilo o osobama starije životne dobi, sa višestrukim teškim komorbiditetima.

U protekloj šestoj nedjelji prijavljena su dva smrtna ishoda SARI u UKC RS, koji su bili pozitivni na virus influence A (bez subtipizacije). Radi se o osobama starije životne dobi, sa višestrukim teškim komorbiditetima – kažu u ovom institutu.

U ovom periodu, domovi zdravlja u RS prijavili su 7.114 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.473. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 37 oboljelih od SARI, i to 17 u UKC RS, devet u Bolnici Doboj, tri u Bolnici Prijedor, četiri u Bolnici Bijeljina i po dva slučaja u bolnicama Zvornik i Istočno Sarajevo.

U šestoj nedjelji testirano je 13 SARI i jedan ILI u referentnoj laboratoriji IJZ RS, od kojih je jedan bio pozitivan na influencu A(H1)pdm09, šest na influencu A(H3) i četiri na influencu B/Victoria. U laboratoriji UKC RS testirano je deset SARI od kojih su tri bila pozitivna na influencu A, a dva na influencu B (oba bez subtipizacije) – objašnjavaju u IJZ.

Tagovi: