Zagreb: Identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba

U Zagrebu je danas obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 Srba koji su ubijeni tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Svi posmrtni ostaci su identifikovani metodom DNK-a analize, a njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, saopšteno je iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Od 2001. do 2019. godine iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 Srba stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, pri čemu je više od 980 identifikovanih žrtava predato porodicama radi sahrane.

Od početka ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring, te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, a godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih.