Hiljade eksponata na Sajmu kolekcionarstva i antikviteta

Više od pedeset kolekcionara iz naše zemlje, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore izložilo je na hiljade starih eksponata i kolekcionarskih primjeraka na 22. međunarodnom sajmu kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2022“.

 

 


Alen Mešić, predsjednik Udruženja  građana „Denarius“ Gradiška, potvrdio je da su za jubilej pripremljena određena iznenađenja.
- Kolekcionare smo obradovali  novčićem, markicom i razglednicom „Deset godina Denariusa“ i kovertom „Prvi dan“ - rekao je Mešić.

 

 


Dušan Lukić, kolekcionar iz Srednje Lamovite kod Prijedora, svaki put u Gradišci priredi svojevrsno iznenađenje. Ovaj put za oko posjetilaca i novinara zapala su dva antikviteta.


- Danas izdvajam drveni eksponat, profesor na knjigama i sa knjigama. On jedva hoda, ali knjige ne ispušta iz ruku i šalje nam poruku da moramo učiti dok smo živi. Statua je iz Holandije i starija je od dva vijeka.

A ovo je uređaj kojim su žene u Njemačkoj zavodile red u kući. Lijepo piše na njemu „Hausordnung“. Pa ti onda smogni snage zakasni kući ili dođi pijan ili još gore sa karminom na košulji - rekao je Lukić koji za sebe kaže da je svjetski putnik koji se polako vraća u svoj zavičaj.

 

 


Banjolučanin Saša Đukić je već četiri godine član „Denariusa“ i važna je čivija u strukturi udruženja.
- Bavim se hemerotekom, sakupljanjem isječaka iz novina, starih ili novih. Priredio sam zavičajnu zbirku Gradiška. Posebno me interesuju  društveni život i kultura, a istražujem i Banju Luku i cijelu BiH. Sakupljam i knjige i publikacije - rekao je Đukić.


Ne bi nam oprostio Jovica Praštalo da smo ga izostavili u kratkoj reportaži sa sajma. Jovica je napravio drveni kamionet koji je najsličniji „Fordu“.

 


- Ovu repliku sam izradio od jelovog drveta. Najsličniji je starom „Fordu“ T-150. Ovaj model sam prije dva sata izvezao iz radionice, nisam ga još ni ofarbao. Poslije sajma će dobiti svoju boju i mjesto u katalogu, a ne znam gdje će završiti. Radio sam na njemu poslije posla dvadesetak dana - rekao je Praštalo koji je planinar i član PD „Trešnjice“.


Prva decenija „Denariusa“ je prošla. Vrijedi razmišljati o novim planovima, ali i o izložbenom prostoru, jer je ovaj, na prelijepoj ljetnoj sceni Kulturnog centra Gradiška, postao malen za veliki broj izlagača i ljubitelja starina i kolekcionarstva.


B. Grgić